SWEDAC ? Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll - Sverige tar täten för internationellt kvalitets- och handelssamarbete

Sverige tar täten för internationellt kvalitets- och handelssamarbete

Newsdesk 24/5 07:57

Swedacs generaldirektör Peter Strömbäck utnämns idag till ordförande för EA, den europeiska samarbetsorganisationen för ackreditering. Därmed har Sverige intagit toppen i världens tre viktigaste ackrediteringsorganisationer.

Ännu en gång befäster Sverige sin roll i internationella sammanhang vad gäller kvalitetsarbete och ackreditering.

Utnämningen av Peter Strömbäck innebär att den svenska myndigheten för ackreditering och kvalitetskontroll Swedac inom loppet av ett halvår har skaffat sig tre toppositioner i världens viktigaste samarbetsorganisationer på området. I januari valdes Swedacs Peter Kronvall in i IAF;s styrelse och två månade tidigare blev stf generaldirektör för Swedac Merih Malmqvist Nilsson ny ordförande för ILAC.

EA (European cooperation for Accreditation), är en europeisk samarbetsorganisation för ackrediteringsorgan som arbetar för enhetliga internationella kvalitets- och ackrediteringssystem. Syftet är att varor och tjänster ska kunna hålla samma standard över gränserna, vilket ökar konsumenternas trygghet och stärker handeln. ILAC och IAF arbetar med samma sak på global nivå.

EU- och handelsminister Ann Linde välkomnar beskedet:

? Det är glädjande och ett bra betyg för Sverige att Swedac och Peter Strömbäck får denna nyckelposition inom europeisk ackreditering.

? EA har en central roll i det europeiska kvalitetsarbetet. Inte minst handeln inom EU underlättas genom den särskilda roll EA har i EU:s produktlagstiftning, där ackreditering används för att säkerställa att produkter uppfyller gällande krav, säger Ann Linde.

Peter Strömbäck har varit generaldirektör för Swedac sedan 2013 och har lång erfarenhet av kvalitetsarbete. Han har tidigare lett arbetsgruppen som tagit fram EA:s långsiktiga ackrediteringsstrategi.

?Den nya strategin har tagits fram för att stärka den fria rörligheten för pålitliga varor och tjänster. Det känns hedrande att nu få sjösätta och leda detta viktiga arbete, säger han.

Peter Strömbäcks utnämning sker under EA:s möte i Bled, Slovenien den 24 maj och förordnandet gäller i två år från 1 januari 2018.


För mer information kontakta:   Peter Strömbäck   08-406 83 01   

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status