UC AB - UC och banker tecknar avtal om att utveckla ny Tillträdesportal med målsättningen att radikalt förenkla vid bostadsaffärer

UC och banker tecknar avtal om att utveckla ny Tillträdesportal med målsättningen att radikalt förenkla vid bostadsaffärer

Newsdesk 21/12 06:30

Genom Bankföreningen har åtta banker tecknat ett avtal med UC AB om att utveckla en IT-portal som ska knyta samman banker och mäklare för radikalt effektivare tillträden vid bostadsköp. Tillträdesportalen kommer att ge mäklarna och bankerna alla de korrekta uppgifter som behövs för att ett överlåtelseavtal ska kunna signeras, så att inga överraskningar dyker upp vid kontraktsskrivning. Dessutom förväntas antalet telefonsamtal och e-post minimeras.

All information som behövs vid bostadsköp finns naturligtvis redan i dag hos banker och mäklare, men det krävs ett stort manuellt arbete med att samla in underlag från säljares och köpares respektive banker. Uppgifterna är inledningsvis i en affär spridda på privatpersoner och långivare. Att få fram dem är ett omfattande och ofta mödosamt arbete. Det affärsinformationsföretaget UC i samarbete med bankerna nu gör är att utveckla en infrastruktur som kopplar ihop dessa data på ett effektivt sätt.

? Målet är att varje tillträde vid bostadsöverlåtelse ska kunna ske på ett enkelt, strukturerat och säkert sätt, utan överraskningar för vare sig köpare, säljare, bank eller mäklare, säger Lars Kraulis, säljare, strategiska affärer på affärsinformationsföretaget UC.

Eftersom banksekretess och personuppgiftssekretess är central för den nya Tillträdesportalen, har uppgiften att samordna systemet gått till UC, med decenniers erfarenhet av att hantera kreditupplysningar. Sekretess ingår i företagets DNA. Säkerheten handlar dels om att konfidentiella uppgifter hanteras korrekt, vilket sker bättre i ett slutet system än som idag via e-post eller telefon, och dels om att faktauppgifter ska vara både korrekta och kompletta. Slutskedet av många bostadsaffärer präglas ofta av tidspress vid sammanställningen av olika uppgifter och det är inte ovanligt att de måste justeras. Tillträdesportalen eliminerar felkällorna.

? Med Tillträdesportalen ska slutaffären vara fri från telefonköer, e-post och fax, samt oväntade problem som måste lösas, men som upptäcks först på tillträdesdagen, säger Lars Kraulis, UC.

Rent praktiskt kommer arbetet med att utveckla systemet att inledas redan nu i december med banker och utvalda mäklare. Utvecklingsarbetet görs av MSIS, Mäklarsamfundet System i Sverige. En viktig projektförutsättning är att utveckla portalen med standardiserade gränssnitt så att mäklarbyråernas befintliga system kan använda det. UC utvecklar portalen i samverkan med de åtta bolånebankerna, mäklarorganisationerna, Mäklarsamfundet och Bankföreningen*, men Tillträdesportalen ska vara tillgänglig för alla registrerade mäklare att ansluta sig till, liksom alla bolånebanker.

Ur ett administrativt perspektiv är målsättningen med projektet glasklar: När Tillträdesportalen väl har landat 2017, kommer den administrativa delen av alla tillträden att vara betydligt smidigare än idag.

För mer information:

Lars Kraulis, Strategic Account Manager UC AB, 08-670 90 04, 076-540 90 04 alt.

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status