Gå & Löpkliniken - Vanlig skada som drabbar fotbollstränande barn- och ungdomar

Vanlig skada som drabbar fotbollstränande barn- och ungdomar

Newsdesk 7/6 06:00

Fotbollsträningen är i full gång. Många barn- och ungdomar tillbringar timmar på planen varje vecka. Men vad har de på fötterna? Diffus smärta i hälen drabbar allt oftare barn som tränar på hårda underlag och inte får hjälp med stötdämpning i skorna.

Många föräldrar kan vittna om kampen att köpa fotbollsskor till sina barn. Det ska vara rätt färg, rätt märke och gärna marknadsförda av en fotbollsstjärna. Nämner du rätt material och stötdämpning får du en frågande blick och ett blankt nej.

Stefan Åberg, ortopedtekniker på Gå&Löp kliniken får under sommaren in yngre patienter som ofta tränar fotboll.

- Den vanligaste skadan de söker för är diffus smärta i hälen. Det kan till exempel handla om Severs skada, som ofta drabbar dem som är mellan 9 och 15 år, säger Stefan.

Severs skada är en överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzon. För att hälbenet ska kunna växa har det under tillväxtåren en mindre stabil zon som är känslig för belastning. Överbelastningen kommer av upprepande hårda stötar från underlaget upp i hälbenet när barnet springer eller hoppar.

- Var lyhörd för om ditt barn klagar på smärtor i hälens bakre del. Ibland även under hälen. Oftast i samband med aktivitet eller just efter, säger Stefan.

Stefan menar att fotbollsskorna som säljs till våra barn ute i handeln oftast inte har någon som helst stötdämpning. Allt handlar om design. Lägg där till konstgräs, grus eller andra hårda underlag och skaderisken ökar ytterligare.

- Se till att ditt barn får ett stötdämpande inlägg i fotbollsskorna. Byt ut innersulan som redan sitter i. En individanpassad stötdämpande sula hjälper ditt aktiva barn att träna utan att få ont, avslutar Stefan.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status