Uppsala Citysamverkan AB - Varje behå motsvarar en kvinna som drabbats!

Varje behå motsvarar en kvinna som drabbats!

Newsdesk 2/10 07:41

Nu startar vi upp rosa månaden i Uppsala city!

Genom en manifestation på gågatan i Uppsala vill vi lokalt synliggöra och informera om bröstcancer och bröstcancerföreningen i vårt län. Nu hänger behåar i olika storlekar och former längs över Svartbäcksgatan, för att visa att alla tyvärr kan drabbas.

Det är inte en fråga OM du drabbas utan en fråga om NÄR du eller någon i din närhet drabbas av bröstcancer i någon form. I Uppsala opereras årligen ca. 350 kvinnor. Tyvärr finns det några som inte klarar sig och det är ca 1 kvinna varje vecka i Uppsala som dör av bröstcancer.

Syftet med manifestationen är att synliggöra att bröstcancer är en av de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor. Varje behå motsvarar en kvinna som kan vara någons mamma, fru, mormor, farmor, kollega, lärare eller nära vän som drabbats av bröstcancer.
- Vi vill med detta visa att vi som drabbats är olika i storlek, form och ålder. Vi vill även väcka debatt och visa här på plats hur det ser ut i vårt län, säger Lisa Thörn, ordförande i bröstcancerföreningen Kungsängsliljan i Uppsala län.
Vi vill även lyfta fram betydelsen av att tidigt undersöka sina bröst regelbundet, gå på mammografi, våga prata med väninnor, familj och andra som drabbats. Det smittar inte utan det är viktigt att våga prata om cancer och finnas som stöd.

Denna manifestation görs i samarbete med Uppsala Citysamverkan.

Pressmaterial från www.bro.se

Allmänt om BRO

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation ? BRO är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation med 33 bröstcancerföreningar, BCF, över hela landet. BRO bildades 1982 av dåvarande 12 bröstcancerföreningar och har idag drygt 11 500 medlemmar. BRO får statligt bidrag från Socialdepartementet.

BRO har till uppgift att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen beträffande behandling, vård och rehabilitering liksom de som löper risk att få bröstcancer på grund av ärftlighet.

Allmänt om Bröstcancerfonden

Bröstcancerfonden är de bröstcancerbehandlades egen fond. Den administreras av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation ? BRO, och organisationen har ett 90-konto vilket innebär att den står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot kallas Bröstcancerfonden. BRO är medlemmar i FRII.

De gåvor som kommer till fonden går till viktig klinisk forskning, information och stöd till bröstcancerdrabbade och deras familjer:

75 % av nettobehållningen går till klinisk patientnära bröstcancerforskning

25 % till verksamhetsfonden (information t.ex. hemsidor och broschyrer samt utbildning av kontaktpersoner), stipendier till vårdpersonal och medlemmar för vidareutbildning samt bidrag till rehabilitering och rekreation till medlemmar.

Allmänt om Rosa Bandet

Rosa Bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer.

Det rosa bandet används av bröstcancerorganisationer över hela världen, särskilt under oktober månad. Det är den internationella bröstcancermånaden med informationsinsatser för att sätta fokus på bröstcancer, öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen samt samla in pengar till forskning och till stöd för verksamhet för bröstcancerbehandlade.

Pink Ribbon, Rosa Bandet, har sitt ursprung i USA liksom oktober som bröstcancermånad. Initiativet togs av kosmetikföretaget Estée Lauder 1991. I Sverige introducerades Rosa Bandet 1994 av Estée Lauder-företagen. BRO driver sedan dess en kampanj för Rosa Bandet i Sverige med stöd av Estée Lauder. 2001 fick kampanjen en större spridning och genombrott i Sverige då Amelia Adamo började utgivningen av en speciell bilaga om bröstcancer i sin tidning Amelia. 2003 växte kampanjen ytterligare då Cancerfonden började engagera sig och aktiviteterna kring Rosa Bandet har sedan dess vuxit stort.

Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan Uppsala län

E-post: bcf.uppsala@hotmail.com

Lokalt i Uppsala Lisa Thörn, ordförande i BCF Kungsängsliljan Uppsala län 0709-140080


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status