Örebro kommun - Vinnarna på Örebrogalan

Vinnarna på Örebrogalan

Newsdesk 18/3 05:00

Den 17 mars firades Örebros insatser och framgångar på Örebrogalan. Under kvällen delades priser ut till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, miljö, idrott och andra områden i samhället.

Örebro kommun delade ut priser i fem kategorier: Årets bragd, Miljöpriset, Näringslivspriset, Kulturpriset och Kvalitetspriset. Här nedan kan du läsa om vinnarna.

Årets bragd

Årets bragd tilldelas den person eller de personer i Örebro kommun som genom sitt handlande bidragit till att förebygga eller förhindra brott, agerat för att öka tryggheten eller på annat sätt visat ett sådant civilkurage att de har varit ett föredöme för andra.

Vinnare

Systrarna Teresia Keskitalo och Viktoria Keskitalo

Ur juryns motivering

Teresia Keskilato gick en kvällspromenad med sin hund i närheten av Viktoriabron i centrala Örebro söndagen 22 februari 2015. Det fanns inga människor ute vid denna tidpunkt. Hon pratade i telefon med sin syster som vid denna tidpunkt var bosatt i Kiruna. Teresia hörde en äldre kvinna skrika på hjälp efter att ha ramlat i Svartån. Hon kopplade loss hunden och med kopplet till hjälp försöker hon hjälpa den utsatta kvinnan. Under räddningsarbetet hamnade mobiltelefonen i vattnet och samtalet bröts. Systern förstod allvaret i situationen och att hon måste kontakta SOS-Alarm. Att ringa ett nödsamtal från Kiruna och inte veta var systern befann sig var en stor utmaning. Hon visade stor sinnesnärvaro och hade lokalkännedom om att systern brukade rasta hunden i Stadsparken nära Svartån vilket innebar att räddningspersonal kunde komma till platsen. Örebro brottsförebyggande råd vill tacka för ett rådigt ingripande och sinnesnärvaro som räddade en äldre kvinnas liv.

Miljöpriset

Miljöpriset delas ut till ett företag, en organisation eller en enskild person som på ett utmärkande sätt arbetar för miljön, klimatet och en hållbar utveckling. Syftet med miljöpriset är att lyfta fram förebilder som kan inspirera andra att bli miljöframsynta.

Vinnare

Margareta Rosengren, Rosengrens Skafferi

Juryns motivering

Vinnaren av årets miljöpris har med engagemang och passion lyckats med det många trodde var omöjligt. Genom hennes restaurang väcker hon intresse för den vegetariska kosten hos många örebroare. Med högt ställda krav på råvaror som ska vara lokalproducerade och ekologiska och etiskt märkta skapar hon förutsättningar för andra att välja kost med miljön i fokus. För henne är det viktigt att arbeta utifrån hälso- och miljöperspektiv för att kunna lämna jorden vidare till nästa generation!

Näringslivspriset

Näringslivspriset delas ut till det företag som visat mest ?initiativkraft, genomförandeförmåga och en positiv marknadsanpassning?.

Vinnare

Centrala Gummi

Juryns motivering

Ett genuint Örebroföretag med anor från 30-talet där snabb service och god lagerhållning är två av ledorden för framgång och som med sin förmåga att anpassa sig räknar med att finnas kvar länge på marknaden.

Kulturpriset

Kulturpriset delas ut för att hedra Örebroförfattaren Hjalmar Bergmans minne. Priset delas ut till personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med Örebro kommun.

Vinnare

Albena Zaharieva

Juryns motivering

Sedan ankomsten till Sverige i slutet av 1960-talet efter avslutad utbildning i hemlandet Bulgarien har pristagaren varit sin nya hemstad Örebro trogen med obruten kraft under lång och framgångsrik tid. En varmt uppskattad lärare vid Musikhögskolan och en aktiv konsertpianist som aldrig vilat på sina lagrar.

Erkänd som en av vårt lands finaste kammarmusiker har pristagaren en lång rad inspelningar på grammofon/cd och framträdanden i radio och tv på meritlistan.

Med sin fallenhet för musikalisk och verbal kommunikation har vår pristagare varit en flödande inspirationskälla för sina elever och, inte minst, vunnit starkt gehör hos publiken.

Kvalitetspriset

Kvalitetspriset ?Nya steg? tilldelas den verksamhet som med utveckling i fokus och handlingskraft har åstadkommit förenkling, förnyelse och förbättring till nytta för kommunens medborgare.

Vinnare

Skebäcks Reningsverk, VA-enheten

Ur juryns motivering

Processen vid Skebäcks reningsverk ger upphov till stora mängder näringsrikt slam. Genom ett systematiskt arbete med att eliminera utsläpp till reningsverket, och genom en effektiv rening av slam, har enheten lyckats med att få fram en restprodukt som är tillräckligt ren från gifter för att kunna användas som gödning i jordbruket.

Genom minskning av skadliga ämnen i avloppet minskas också mängden av dessa ämnen i Svartån och Hjälmaren, och Örebroarna får en bättre miljö till lägre kostnad.

Vinnaren får priset för ett imponerande utvecklingsarbete som i alla detaljer, på kort och lång sikt, har fokus på värden för miljön!

Kontaktperson

Alf Lindblad, evenemangssamordnare Örebro kommun
Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status