Svenska Burmakommittén - Volvo måste visa att de inte bidrar till korruption och konflikt i Burma

Volvo måste visa att de inte bidrar till korruption och konflikt i Burma

Newsdesk 24/11 13:51

PRESSMEDDELANDE

Svenska Burmakommittén uppmanar Volvo att visa att företaget inte bidrar till korruption, knarkhandel eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Burmas kontroversiella jadeindustri, där de gör miljonaffärer.

? Den historiska valutgången är en tydlig markering från Burmas folk att de vill ha demokrati. Svenska företag måste kunna garantera att man inte bidrar till en utveckling i den motsatta riktningen, där landets rikedomar försvinner i fel fickor, säger Jerker Ekvall, ordförande för Svenska Burmakommittén.

Volvos kontor i den kontroversiella gruvstaden Hpakant säljer maskiner till brytning av ädelstenen jade. Jadeindustrin är föremål för amerikanska sanktioner och omsatte 31 miljarder USD förra året. Det är en enorm summa som inte når befolkningen. Sektorn genomsyras av korruption och kontrolleras av militärnära affärsmän. Arbetsmiljön är farlig; i helgen förolyckades minst 110 arbetare i en olycka i Hpakant. Jaden är också en faktor bakom väpnade konflikter i Burma, som fortsätter orsaka stort mänskligt lidande.

? Volvo måste ta riskerna med att verka i Hpakant, som är stängd för människorättsorganisationer, på största allvar. Vi ber Volvo redogöra för hur de säkerställer att verksamheten i Burma inte inbegriper korruption, och inte bidrar till konflikt eller människorättsbrott, säger Jerker Ekvall, ordförande Svenska Burmakommittén.

Global Witness larmade nyligen i en omtalad rapport att jadeindustrin i Burma kan utgöra den största stölden av naturresurser i modern tid. Emellertid rankas Burma som värst i världen av National Resource Governance Institute för dess korrupta naturresursutvinning.

Ett av bolagen som använder Volvos maskiner är föremål för sanktioner och är Sydostasiens största tillverkare av heroin och metamfetamin.

? De här uppgifterna ser vi allvarligt på. Heroin har förstört hela samhällen i norra Burma och våra partnerorganisationer där lyfter konsekvent missbruket som ett av de största problem de handskas med. Vi ber Volvo redogöra för hur de söker gottgöra de negativa konsekvenser det medfört att deras redskap används av ett heroinsyndikat, säger Jerker Ekvall, ordförande i Svenska Burmakommittén.

Enligt Sveriges handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter har företag ansvar att säkerställa att verksamhet inte orsakar, bidrar till eller är kopplad till människorättskränkningar, inte minst när det gäller konfliktdrabbade områden, och att de ska agera för att förhindra sådana kränkningar. Likaså bör de åtgärda en negativ påverkan som de är inblandade i.

För mer information, kontakta:

Shantana Shahid, informationsansvarig Svenska Burmakommittén

Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Volvo

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status