"Vi jobbar med driftoptimering hela tiden" — fredagsporträttet med Daniel Forsgren

0
1286

När och hur hamnade du på Einar Mattsson?
— 2018 sökte jag nytt jobb efter en tid som styr- och reglertekniker och kände att jag hellre jobbar på driftsidan. Jag hörde att EM sökte drifttekniker via en bekant som jag stötte på och hade jobbat tillsammans med på en tidigare arbetsplats.

Vad hade du för bild av företaget?
— Jag kände bara till att företaget hade en hel del fastigheter i Stockholm.

Hur ser din yrkesbana ut?
— Jag hade först en kort karriär under ett år som kock. Men miljön var lite för stressig för min del, så jag sadlade om. Jag läste då Fastighetsteknik på en så kallad KY – Kvalificerad Yrkesutbildning. Efter det blev jag fastighetstekniker/drifttekniker för kommersiella fastigheter, därefter provade jag på att jobba med styr- och reglerteknik.

Hur kommer det sig att du blev just drifttekniker?
—Jag trivs med variationen i arbetet och tycker att fastighetsteknik är kul, och att jag lär mig mer och mer med tiden.

Vad skiljer en drifttekniker från en fastighetstekniker?
—Som drifttekniker jobbar du i princip bara med tekniska installationer som värme, kyla, vatten, ventilation och styr- och reglerteknik mestadels.

Som drifttekniker har du inga verktyg hängande på byxorna som fastighetsteknikerna har. Vilka är dina viktigaste verktyg för jobbet?
— Olika mejslar och mätverktyg är det jag använder jag mest.

Många pratar om en fastighets driftnetto. Vad menas och hur kan du påverka det?
— Det är en fastighets intäkter minus alla driftkostnader. Vi jobbar med driftoptimering hela tiden, där vi hittar sätt att minska fastigheternas energiförbrukning. Det viktiga då är att göra korrekt intrimning av rätt temperaturer och regleringar och att titta på drifttiderna. Vi kan också komma med förslag på nya installationer som kan sänka förbrukningen.

Vad drömde du om att bli som barn?
— Då ville jag bli pilot.

Har du något tips på hur jag kan träna upp mina praktiska sidor?
— Att du intresserar dig för några praktiska moment och våga prova dig fram och kanske tar hjälp av någon med mer erfarenhet.

Vad är det roligaste med ditt jobb som drifttekniker?
— Att det fortfarande är utmanande med så många olika installationer.

Gör du även praktiska saker på fritiden?
— Inte så mycket, men en del målning och snickeri blir det hemma i radhuset.

Vilka är dina andra fritidsintressen?
— Jag tränar lite grann, då blir det antingen gym, löpning eller båda. Sen gillar jag friluftsliv generellt. En del fiske blir det med yngsta sonen. Sen gillar jag att köra motorcykel. Jag har ingen egen på grund av tidsbrist men brukar hyra olika motorcyklar ett par gånger per säsong.

Har du ett smultronställe någonstans?
— Nej, jag gillar att uppleva nya ställen, så vi semestrar aldrig på samma ställe.

Hur hanterar du stress?
— Jag tar några djupa andetag och försöker få ner kroppen och sinnet i ett lugnt läge. Men det funkar dessvärre inte alltid …

Vad kan Einar Mattsson bli ännu bättre på när det gäller hållbarhet?
— Det är svårt att säga, men jag ser att det återbrukas bra i ROT-projekten. Sen så gäller det såklart att få ner energiförbrukningen i fastigheterna.

Om jag ska välja ett bolag för fastighetsförvaltning, varför ska man välja Einar Mattsson?
— Det är massa bra och kompetenta människor här och en välfungerande organisation.

Du har jobbat i hela huvudstaden. Har du någon särskild favoritstadsdel eller ett område som är roligast att jobba i?
— Skulle nog säga Södermalm, som har många trevliga fastigheter.

Finns det någon fastighet du gillar lite extra?
— I så fall säger jag Schönborg i början på Götgatan. Det är en trevlig och nyrenoverad fastighet med många tekniska installationer.

Hur tror du att ditt yrke ser ut om tio år?
— Jag tror inte det blir någon större förändring. Även om det blir mer uppkoppling mot fastigheterna där man kan se över fastighetsdriften via styrning, så behöver du ha folk på plats för kontroller och felsökningar där.

Berätta något väldigt få känner till om dig.
— Efter som det är mycket konst på huvudkontoret, så kan jag skryta med att jag är släkt med målaren Carl Larsson. Han var min farmors morfar.

Source link

Previous articleKallelse till extra bolagsstämma i Starbreeze AB (publ)
Next articleCTEKs partner EVC säkrar 165 miljoner pund för att utveckla laddningsnätet för elbilar i Storbritannien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here