Zimplers syn på Dagens Industris rapportering den 25 januari om Zimpler

0
1551Dagens Industri har den 25 januari 2023, publicerat två artiklar, där Zimpler omnämns och som bland annat handlar om spellagen och huruvida Zimpler arbetar med spelbolag som har erforderlig spellicens eller inte. Då Zimpler inte fått kommentera artiklarna ger Zimpler här vårt förtydligande kring DI:s artiklar.

Zimpler är glada för att det finns ett fortsatt stort intresse för Zimpler, våra produkter och teknologi. Vi välkomnar att man granskar lagar och regleringar kopplat till spel och vi välkomnar också att Spelinspektionen fördjupar sitt arbete med att sätta praxis.

Zimpler är ett internationellt bolag som har ett stort antal kunder i ett flertal olika marknader där de spelregulatoriska kraven varierar från marknad till marknad. Zimpler har nolltolerans mot olovlig spelverksamhet. Därför arbetar vi rigoröst för att säkerställa att alla våra kunder följer lagstiftningen i respektive jurisdiktion. 

När det gäller spelbranschen i Sverige, så utgår Zimpler från Spelinspektionens strategi för att motverka olagligt spel. Spelinspektionens strategi säger att: En grundläggande förutsättning för att andra aktörer ska kunna vidta åtgärder är att det är tydligt vilka spelbolag som bedriver olaglig spelverksamhet. Dessa aktörer ska identifieras av Spelinspektionen och det ska tydligt framgå på myndighetens hemsida vilka det är.”

För att säkerställa att vi inte erbjuder tjänster till spelbolag som olovligen vänder sig mot den svenska marknaden utgår vi från Spelinspektionens riktlinjer och Spelinspektionens lista över bolag som de har bedömt bedriver olaglig spelverksamhet. Listan finns publicerad på Spelinspektionens hemsida och Zimpler bevakar dagligen uppdateringar av listan. Utöver det ser vi kontinuerligt över vår kundbas och vårt arbetssätt. I det fall information uppkommer om att en handlare inte efterlever lagen för en specifik marknad stänger vi av våra tjänster för det bolaget, i den marknaden. 

Vi vill gärna även förtydliga att främjandeförbudet har existerat sedan den nya spellagen trädde i kraft 2019, enligt 19 kap. 2 § Spellagen. Med stöd av denna straffbestämmelse, hade Spelinspektionen möjlighet att meddela förelägganden och förbud mot den som främjar olovligt spel. Vad som är nytt fr.o.m. 1 januari 2023 är att straffbestämmelsen har kompletterats med en ny administrativ bestämmelse där ett uttryckligt förbud mot att främja olovligt spel har introducerats då administrativa förbud inte uppställer samma höga krav som straffbestämmelser. Spelinspektionen har därmed flera möjligheter att vidta administrativa åtgärder mot den som främjar olovligt spel. Vilket Zimpler tycker är positivt.

Och i detta sammanhang har Zimpler sedan 2019, då lagen infördes, aldrig förmedlat betaltjänster till något bolag som Spelinspektionen har förbjudit och därmed återfinns på Spelinspektionens hemsida, vi har inte heller haft någon förfrågan från Spelinspektionen gällande någon av våra kunder. 

Spelinspektionen konstaterar också själva, att det inte är olagligt för svenskar att spela online utanför Sverige, när spelinspektionen undersökte vilka betalmetoder som svenskar då använder så visade den följande; Kortbetalning (50%), Trustly (26%), E-wallets (23%) och Klarna (13%). Undersökningen publicerades i Oktober 2022.

Gällande spekulationerna om försäljning av bolaget, så är det just spekulationer. Zimpler har emellertid en ständig dialog med investerare, vilket är naturligt för ett bolag i scale-up fas.

För mer information:
Kan du läsa “Undersökning om onlinespel: Väljer vi spelsidor med eller utan svensk licens?” här.
Eller ta del av “Spelinspektionens arbete mot olaglig spelverksamhet online – strategi” här.

Zimpler arbetar för att motverka överkonsumtion generellt och problematiskt spelande specifikt och har därför en spärrfunktion för konsumenter, likt den som erbjuds genom Spelinspektionen (Spelpaus), och den kan man finna på vår hemsida här.

Angående publiceringar i Dagens Industri samt inslag i deras podd:
Zimpler delar inte den bild som målas upp i de artiklarna där Zimpler omnämns och är kritiska på det sätt Dagens Industri har granskat ämnet. Dels har vi vägrats se vad de tillfrågade oss om att kommentera, dels har vi ibland inte alls fått kommentera trots att kritik riktas mot oss. Sedan start har därtill Dagens Industri vid flertalet tillfällen haft faktafel i det material som de delat med Zimpler. Även fast Zimpler påtalat detta har DI ändå publicerat artiklar med kvarstående faktafel i. 

Maria Frändegård
Head of Communications
maria.frandegard@zimpler.com
Du kan även läsa pressmeddelandet hos Cision.com

Previous articleKindred är ’Charged and Ready to Raise’ – stödjer Women in Tech Sweden
Next articleWicket Gamings dotterbolag Unger & Fiedler tar över ansvaret för den visuella designen av tyskbaserade ESPORTIDO AG:s produkter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here