Allt färre omkommer i jultrafiken – halvering av dödsolyckorna

0
373

Dödsolyckorna i jultrafiken har mer än halverats på tjugo år. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar.

Julen är en av de stora trafikhelgerna. I år inträffar julafton på en söndag, vilket i bästa fall kan innebära att inte alla bilister ger sig ut samma dag.

– Mycket trafik, dåligt väglag kombinerat med stress är ett dåligt recept för långkörning. Därför är det viktigt att hålla avstånd och köra försiktigt i jultrafiken – så att ni kommer fram säkert, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Samtidigt har de allvarliga olyckorna minskat kraftigt. I mitten av 00-talet inträffade uppemot 30 dödsfall per år i trafiken under julhelgerna. De senaste åren är det drygt 10 personer per år som förolyckats.

– Vi kan se att de stora samhällssatsningar på trafiksäkerhet de senaste åren ger resultat. Det i kombination med säkrare bilar leder till färre dödsolyckor. Men trots det hårda arbetet så sker det ändå dödsolyckor på våra vägar varje jul och det är upp till oss alla som är ute och kör att försöka förhindra det. Att hålla hastighet och avstånd är bland det viktigaste vi kan göra, säger Johan Granholm.

Flest olyckor på E6:an i Göteborg

För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna under december och januari i alla kommuner.

E6:an genom Göteborg den vägsträcka där polisen rapporterat flest olyckor i december och januari de senaste fem åren. Observera att vi här alltså räknar på polisrapporterade olyckor och inte bara dödsolyckor.

Antal polisrapporterade olyckor i december och januari per vägsträcka

Vägsträcka

Antal olyckor 2018–2023

E6 genom Göteborg

72

Väg 275 genom Stockholm

45

E4 genom Stockholm

44

E18 genom Västerås

37

E4 genom Skellefteå

34

Väg 75 genom Stockholm

31

E4 genom Nyköping

31

E4 genom Örnsköldsvik

30

E4 genom Sollentuna

29

E4 genom Norrköping

29

Källa: Transportstyrelsen

Så förbereder du bilen

  • Packa med isskrapa, startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, varm filt, reflexväst och varningstriangel.

  • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck.

  • Fyll på spolarvätska och ha gärna en färdigblandad flaska i reserv. Använd bara spolarvätska som är avsedd för vinterbruk.

  • Kontrollera att torkarbladen är i gott skick och byt dem vid behov. Sikten kan bli riktigt dålig om du använder gamla torkarblad.

  • Laga stenskotten innan resan så slipper du riskera en spricka som hindar sikten.

  • Testa frysskyddet i kylaren med en glykolprovare (finns att köpa i detaljhandeln från 45 kr och uppåt). Vid behov fyll på med glykol.

  • Se över din bilförsäkring. Har du till exempel rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring?

Källa: If

Kontakt

Jessica Balksjö Nannini, presschef If, 08 410 023 03, press@if.se

Metod

Uppgifterna om antalet avlidna gäller tidsperioden 20 december till 12 januari. Statistiken publiceras av Transportstyrelsen.

När det gäller de mest olycksdrabbade vägarna har vi gjort ett uttag från trafiksäkerhetsdatabasen Strada genom Transportstyrelsen för december och januari de senaste fem åren.

Olyckorna rapporteras in från polisen och kopplas sedan till vägnamn från nationella vägdatabasen. Vissa platser har förutom vägnummer även ett namn – ett mot eller väg. Dessa redovisas med “https://via.tt.se/” mellan namnen. Olyckor som sker i korsningar och påfarter redovisas här med vägnamnen separerade av ett komma.

Source link

Previous article”Här finns goda förutsättningar att vara med att påverka och driva bolaget framåt” — fredagsporträttet med Tobias Ridefelt
Next articleSBB samlar bostadstillgångar för 29 miljarder i Sveafastigheter inför ägarspridning

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here