Investera i spelbranschen

0
2045
Investera i spelbranschen

Det är inte ovanligt att man jämför investeringar på börsen med investeringar i spel. Den stora drömmen – som vissa har – handlar om att lura banken eller spelbolaget och likt ett geni i en storfilm skratta hela vägen till en annan bank eller spelbolag. Nu är detta en rätt så svår uppgift, faktum är att den nog är lönlös att ens ge sig in i. Däremot finns det stora möjligheter för den som vill investera klokt, inte minst i spelbranschen.

En mogen bransch

Sverige och Storbritannien dominerar idag spelbranschen. Numera är det en mogen bransch där stora klassiska bolag som William Hill med rötter från 1930-talet konkurrerar och samverkar på en marknad tillsammans med betydligt mindre och yngre innovatörer. De har dock alla en sak gemensamt – de ligger oerhört långt fram i grad av digitalisering – vilket framförallt drivits på tack vare möjligheten att spela online. Just denna framskjutna position på digitaliseringens område gör dem också till oerhört intressanta ur ett investeringssyfte.

Samma principer

Du har säkert hört någon säga att spel bygger på samma principer som att investera i aktier eller andra värdepapper, men att skillnaden snarare ligger i perspektivet kortsiktigt för spel där det dessutom handlar om mindre summor men större vinst i förhållande till insats. Dock infaller vinsten mer sällan. För en investerare på en aktiemarknad handlar det ofta om ett längre perspektiv, större summor och även om avkastningen på vinsten inte är lika stor procentuellt sett, blir det en rejäl hävstång över tid.

Huvudprincipen är densamma

Att investera kan ske på så många olika sätt, men huvudprincipen är densamma, det vill säga du tar en risk som sedan ska förvandlas till en vinst. En bra investerare genomför kalkyler och analyser innan risken tas, vilket i sig ska ge en större sannolikhet att lyckas i slutändan. Det är givetvis svårare i spel, där tur är en stor del av spänningsmomentet i vad som egentligen handlar mer om underhållning än att vinna storkovan.

Investera i spelbolagen

Däremot finns möjligheter att investera i spelbolag på börsen. Där kan du genomföra mer långsiktiga och säkra analyser med fin avkastning under många år framöver. Det är en bransch som växer allt starkare dag för dag och vinsterna ökar för aktieägarna. Inte för att spelandet ökar lavinartat, utan mer för att man har blivit experter att omvandla innovationer till säljbara produkter och tjänster på en marknad i ständig förändring. På många sätt framtiden definierad eftersom digitaliseringen inte bara drabbar spelmarknaden, utan all handel världen över. Det finns idag inte ett företag som har råd att inte ta ställning till och förändra därefter när det gäller digitaliseringen.

Digitalisering i DNA

Spelbolagen har digitaliseringen i sitt DNA. De är en del av den och det som tidigare kunde ses som en riskfylld investering att satsa på den förhållandevis ung bransch börjar numer ses som en nödvändighet. En bra investerare behöver spelbolagen i sin portfölj. Alla dessa i begynnelsen små och innovationsstarka företag är numer stora och vinstgivande, men fortfarande innovationsstarka.

Utveckling nödvändig för överlevnad

Innovation kommer fortsätta vara en nödvändighet för deras utveckling, ja, rent av överlevnad. Men även för de större bolagen, där man kan se att spelbranschen varit betydligt vassare på att hänga med i digitaliseringsutvecklingen än många andra branscher, där stora företagskoncerner lätt blir orörliga giganter och det tar alldeles för lång tid att ställa om. I dagens snabba utvecklingstakt kommer det inte att hålla, utan det lär förändra branscher i grunden. Tåget går nu och spelbranschen sitter i snabbtågets i första klass medan väldigt många stora bolag och branscher som helhet fortfarande står kvar på perrongen.

Previous articleOskar Mühlbach utsedd till VD och Koncernchef i Raketech
Next articleRaketech offentliggör preliminärt resultat avseende intäkter, EBITDA och rörelseresultat för det fjärde kvartalet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here