Medan du studerar har du en bra chans att göra verklighet av funderingarna om att starta eget. Många studenter har en säker inkomst, ett brett nätverk och tid över att lägga på uppstarten av ett företag. Men hur ska du göra för att gå till väga egentligen?
Ta till vara på tiden
När man startar företag tar det ofta ett litet tag innan pengar börjar rulla in. Därför är det ett väldigt bra tillfälle att ta vara på när man ändå får studiemedel från CSN, och man är oftast inställd på att leva billigt ett tag ändå. Se bara till att du inte går över gränsen för vad man får tjäna samtidigt som man får fullt studiemedel.
Bokföring
Att ha ett ordnat bokföringssystem är ett krav för alla företagare i Sverige. Men det hjälper även dig att ha koll på exakt vad som händer i ditt företags ekonomi. Alla ekonomiska transaktioner och förändringar måste bokföras, till exempel inkomster och utgifter,
fordringar och skulder, insättningar och uttag. Detta kan vara skrämmande för en del,
men det går att sköta själv, eller så kan man outsourca bokföringen för att göra den biten av företagandet betydligt lättare för sig.
Studentens fördelaktiga nätverk
En klar fördel som student är alla kontakter du kan skapa, med lärare och andra studenter, och du kan lättare hitta sådana som är inom samma bransch eller som kan hjälpa dig på olika sätt. Ett brett nätverk kan vara bland det viktigaste för att ens företag faktiskt ska lyckas i verkliga livet, särskilt som ung företagare, så det är en unik möjlighet man har under studentlivet.
Affärsplan och budget
Som alla andra företagare måste man ha en väl genomtänkt affärsplan när man som student startar företag. Det är viktigt både för att du själv ska kunna se att det är en realistisk plan att genomföra, men också så att du kan visa upp den som stöd i förhandlingar med finansiärer och andra inbegripna i ditt företag.
Gör också en tydlig budget med alla utgifter och inkomster, stora som små. Vad behöver du i uppstarten? Material, utrustning och licenser? Fasta månadskostnader? Ta med allt så att kostnaderna inte skenar iväg utan att du är förberedd på det. Du hittar fler tips på hur du skapar en affärsplan här.
Registrera ditt företag
Det finns några olika bolagsformer att välja mellan när man ska registrera sitt företag. De två vanligaste är enskild näringsverksamhet och aktiebolag. Det som troligen är mest aktuellt för dig som student är enskild näringsverksamhet. Då är man som person den som företaget är registrerat på. Inget kapital krävs för att starta företaget. Du kan anställa andra om du behöver ha hjälp med ditt företag längre fram.
Även om ditt företag inte lyckas så väl som du hade tänkt dig i slutändan, är det en klar fördel att ha haft ett eget företag och skaffat dig erfarenheter när du kommer ut i arbetslivet. Det kommer helt klart att göra dig mer attraktiv, vilken bransch du än satsar på att komma in i efter din examen.