”Det roligaste är att hitta bra original-material som kan behållas” – fredagsporträttet med Jonas Malm

0
383

Vilken roll har du inom koncernen idag?
– Jag jobbar som projektledare och byggherreombud i samband med Einar Mattssons ROT-projekt. Främst åt familjens egenägda fastigheter och även externa fastighetsägare som är förvaltningskunder till oss.

Vad eller vem fick dig att söka dig till fastighetsbranschen?
– Innan jag pluggade jobbade jag några år på JM med garantiåtgärder kring mark/trädgårds-projekt. Där kom jag i kontakt med personer som jobbade med deras förvaltning. Det gjorde att jag sökte mig hit och fick praktik på Einar Mattsson under min utbildning 2010.

Du är en väldigt omtyckt kollega. Vilka egenskaper tror du vi uppskattar mest?
– Jag får ofta höra att mitt lugn uppskattas. Sen hoppas jag att kollegor tycker jag är trevlig och glad.

Vad gör du om tio år?
– Det är svårt att veta, men jag tror och hoppas att jag fortfarande jobbar med fastighetsprojekt i någon form. Om det är ROT eller nyproduktion, det vet jag inte. Kanske har jag hunnit med att prova någon roll med personalansvar?

Vi jobbar mycket med självledarskap i koncernen istället för chefer som ”bossar”. Cheferna coachar, säkrar resurser och stöttar vår framdrift. Har det ändrat ditt arbetssätt på något vis?
– Främst har jag tränat på mitt självledarskap. Det är nyttigt att bli medveten om hur man själv, men också andra, hanterar olika situationer. Jag försöker bli lite bättre på flexibelt ledarskap i projekten för att på så vis nå ut till flera i projekten.

Vilket är ditt favoritområde i Stockholm?
– Det får bli Stora Essingen där jag bor med min familj. Det är verkligen ett perfekt ställe när man har barn. Lugnt och avskilt men samtidigt nära till jobbet, skola, stan och vatten. Sedan har jag en favoritfastighet, men den finns tyvärr inte kvar, Råsunda Fotbollsstadion som revs 2012.

Okunniga om byggnation, lagkrav, anpassningar och fastighetsförvaltning försöker vissa få Einar Mattsson att framstå som ett ”renovräknings”-bolag som struntar i hållbarhet och skönhet. Snål-renoverar vi utan att det behövs och chockhöjer vi hyrorna för att de som hyr av oss ska tvingas flytta?
– Vi ska ha respekt för att hyresgästerna upplever ett ROT-projekt som en väldigt jobbig period i deras vardag och liv. Det kan vara bra att påminna sig om det. Vi tar ett väldigt stort ansvar och visar omsorg om hyresgästerna i dessa projekt där vi flera år i förväg aviserar om kommande renoveringar, och sedan hanterar och bekostar flyttar och evakuering under tiden.
Anledningen till att vi ska renovera en fastighet är inte för att vi ska höja hyran, utan för att det finns ett verkligt underhållsbehov.

Vilket är ditt allra roligaste jobbprojekt hittills?
– Jag hoppas att mitt pågående projekt i kvarteret Råttan 13 hamnar högst upp till slut. Snart påbörjas produktionen. Resan till där vi står idag har varit både rolig och utmanande på samma gång.
Jag väljer istället kvarteret Kapellet 8 i Sundbyberg som jag projektledde åt en extern kund. Där blev det ett bra resultat, en nöjd fastighetsägare samt att vi byggde om flera plan av svåruthyrda lokaler till ett lägenhets-hotell. Det resulterade i en väldigt bra ekonomi för fastighetsägaren.

Att ha roligt på jobbet är viktigt. Hur sprider vi arbetsglädje bäst på en arbetsplats?
– Att du sitter någorlunda blandat med andra kollegor än du brukar. Att du pratar och diskuterar även allmänna ting, inte bara jobb, med kollegor över skrivborden. Det också viktigt att det finns utrymme för gruppaktiviteter att göra tillsammans för den egna avdelningen och det närmaste teamet.

Vad är det roligaste med att jobba med hållbart byggande?
– Att hitta bra original-material som med fördel kan behållas när man hel-renoverar en fastighet såsom golv, fönster, snickerier och dörrar.

Hur ser en favorithelg ut för dig?
– Det blir en blandning av egentid och att hitta på något med familjen.
Vaknar jag innan familjen, vilket är sällsynt, så lyssnar jag på “Stryktips-podden” med en kopp kaffe i min ensamhet inför lördagens rad. Ofta åker vi till landstället på Väddö. Där det är skönt att bara vara ute på tomten och inte göra något speciellt.

Berätta något om dig som få vet.
– Några kompisar lockade mig till att börja vindsurfa för cirka fem år sedan. Det är väldigt roligt att lära sig något nytt där utvecklingskurvan är brant i början.

Vad har du för intressen?
– Matlagning, skidåkning och barnens aktiviteter. Sen måste jag nog räkna in AIK som varit ett stort intresse hela livet. Som jag ägnar alldeles för mycket tid åt …

Vem gör dig gladast i vardagen just nu?
– Mina två killar Julian och August. Deras utveckling är underbar att följa och se.

Hur tröstar du bäst en ledsen vän?
– Jag tror att jag är rätt bra på att lyssna in, så att du får prata av dig.

Hur håller du tron på världen uppe trots krig, kriser och krympande ekonomi?
– Det är framför allt kriget i Ukraina som jag tänker på och mår dåligt över. Där är jag glad över att västvärlden har enats på ett sätt som jag kanske inte trodde på skulle kunna ske.

Vilken är den bästa bok, film eller podd du upptäckt nyligen?
– Jag är ett fan av Lars Kepler och gillar den senaste boken “Spindeln”. Även om jag tycker att den inte riktigt höll samma nivå som tidigare böcker från Kepler.
Gällande serier brukar jag alltid tipsa om “Falsk identitet” som handlar om franska underrättelseagenter. Som “Homeland”, fast ännu bättre.  

Source link

Previous articleWicket Gaming meddelar sista dag för handel i BTU och första dag för handel i teckningsoptioner av serie TO2
Next articleEnkätundersökning för att utveckla Spelpaus.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here