Lyckad renovering och fint återbruk på Lilla Essingen

0
435

Stammarna är bytta, det är nya ytskikt på väggarna och golven är slipade och lackade. Köken är nya där de platsbyggda “torrsidorna” i köken sparades för att behålla den gamla charmen och dessutom spara på miljön.

Huset har fått ett nytt ventilationsaggregat med mekanisk frånluft. Den gamla ”piskaltanen” har fått nytt liv och kommer nu kunna användas som en plats för socialt umgängeSom pricken över i:et har huset också fått nytt tak som försetts med solceller för att möta energikraven

Alla bostadshyresgäster har varit tillfälligt utflyttade under renoveringen och de flesta flyttar tillbaka. De lediga lägenheter som uppkommit i samband med renoveringen kommer förmedlas på Einar Mattssons Botorg och Stockholms Stads Bostadsförmedling. 

Dialog med boende och lokalhyresgäster 
Redan innan renoveringen hade de boende möjlighet att se hur slutresultatet skulle bli. Detta gjorde att renoveringen snabbt kunde godkännas av samtliga hyresgäster. Det var uppskattat att det fanns en färdigställd lägenhet att visa upp. Hyresgästerna skapade sig då en bra bild av hur det skulle se ut när det var dags för återflytt i den lägenhet man har kontrakt på.  

 Det är roligt att vi i början kunnat erbjuda hyresgästerna möjligheten att välja. Nu ser jag fram emot att välkomna hyresgästerna tillbaka till bostäderna de hyr av oss, säger ROT-koordinator, Eleonora Sand.  

Fina detaljer och smarta lösningar i huset 
I ett hus från 1936 finns många charmiga detaljer och också utmaningar med exempelvis ventilationslösningar, ljud med mera som ska fungera tillsammans med funktioner som vi förväntar oss i ett modernt boende.  

– Vi är väldigt stolta över det fina resultatet. Det jag tycker är absolut finast i lägenheterna är det gamla köksskåpet som finns i en del lägenheter. Plus den fina glasväggen som finns mellan rum och kök. Dessutom vill jag såklart nämna takterassen som är underbar, säger förvaltare Erica Wallmo med ett leende. 

Uppfinningsrikedom kring fastighetens teknik
Huset hade tidigare självdrag, så det fanns varken ventilationsaggregat eller fläktrum före renoveringen.

– Vi funderade mycket på hur vi skulle minimera vibrationerna från ett ventilationsaggregat. Till slut beslutade vi att prova en ny smart lösning;  ventilationsaggregatet hängdes upp med stålfjädrar i en vagga, som är fäst i bärande delar av taket, berättar CeciliaThand, projektledare. 

Omgivna av vackra detaljer, omsorg om huset och med dagens krav och funktionalitet  återvänder nu nöjda hyresgäster till sin hyrda bostad på den lilla Essingeön. 

Source link

Previous articleCTEK offentliggör villkoren för sin företrädesemission
Next articleBokslutskommuniké och delårsrapport för perioden 1 oktober 2022 till 31 december 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here