Kartläggning: här är länen som näthandlar mest i landet

0
384
Kartläggning: här är länen som näthandlar mest i landet
Kartläggning: här är länen som näthandlar mest i landet

Stockholm är det län som handlat mest online per capita i hela landet 2022, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland. Favoritkategorin för stockholmarna är smycken och accessoarer. Men det är i en annan kategori som svenska folket sticker ut internationellt.

I den senaste Shopping Pulse-rapporten summerar Klarna, som hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige, e-handelsåret 2022. Rapporten visar att nästan en av tre svenskar (31%) handlar på nätet varje vecka, och att söndagskvällar kl 21 är den tidpunkt då flest handlar online. De produkter som flest föredrar att köpa online i stället för i fysiska produkter finns inom underhållning (43%), elektronik (42%) och apoteksprodukter (42%).

”Sverige sticker ut internationellt när det gäller just apoteksprodukter. Under fjärde kvartalet köpte dubbelt så många svenskar apoteksvaror på nätet, jämfört med det globala snittet”, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.

Stockholm störst på näthandel
Rapporten för 2022 visar att stockholmarna är de som handlar mest online per capita, tätt följt av Norrbotten och Uppsala. Stockholm ligger hela 15 procent över rikssnittet. Dessutom finns stockholmskommunen Nykvarn på topp-10-listan med kommunerna som hade störst onlineförsäljning per capita. Kronoberg, Kalmar och Västernorrland är de län som handlat minst på nätet. 

Vad svenskarna handlar mest online skiljer sig från region till region. Stockholm är ett av bara två län där smycken och accessoarer är favoritkategorin, som handlas mer än rikssnittet. I många andra län är det snarare nöje och underhållning eller kläder och skor som flest handlar online, medan sport-, hobby- och fritidsprodukter dominerar i länen som hör till norra halvan av landet.

Prisjämförelse lockar
Rapporten visar att de främsta anledningarna till att svenskarna handlar på nätet är lägre priser (80%), att det är lättare att jämföra priser (78%) och större utbud av produkter (76%).  

”Omvärldsläget gör att vi blir mer prismedvetna så det är inte förvånande att pris prioriteras högst när vi väljer var vi shoppar. På nätet finns bra verktyg för att ta bättre köpbeslut, inte minst via Klarna-appen, där det går snabbt och enkelt att jämföra priser, säger Jesper Eriksson. 

Topplista län – total onlineförsäljning per capita och favoritkategorier per region under 2022 (Klarnas shoppingindex) 
  Rankning    Region  Index (100)*  Favoritkategori**  
Stockholms län  115  Smycken & Accessoarer 
Norrbottens län  107  Sport, Hobby & Fritid 
Uppsala län  105  Nöje/underhållning 
Region Gotland  102  Nöje/underhållning 
Södermanlands län  100  Elektronik 
Region Halland  99  Smycken & Accessoarer 
Västerbottens län  98  Sport, Hobby & Fritid 
Gävleborgs län  97  Sport, Hobby & Fritid 
Jämtlands län  97  Sport, Hobby & Fritid 
10  Dalarnas län  96  Sport, Hobby & Fritid 
11  Örebro län  96  Hälsa & Skönhet 
12  Östergötlands län  96  Nöje/underhållning 
13  Jönköpings län  95  Kläder & Skor 
14  Region Skåne  95  Kläder & Skor 
15  Västra Götalandsregionen  95  Kläder & Skor 
16  Värmlands län  93  Sport, Hobby & Fritid 
17  Västmanlands län  92  Hälsa & Skönhet 
18  Blekinge län  91  Elektronik 
19  Kalmar län  90  Hem & Trädgård 
20  Kronobergs län  90  Barnprodukter 
21  Västernorrlands län  84  Sport, Hobby & Fritid 

*‎Indexet (100) representerar riksgenomsnittet av antal onlineköp gjorda av svenska konsumenter. Ett högre eller lägre värde anger om man har gjort fler eller färre köp per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.

** Indexet för “Favoritprodukter” är beräknat i förhållande till riksgenomsnittet och speglar inte nödvändigtvis de produkter som oftast köps totalt – utan oftast i jämförelse med andra regioner i samma land.

Topplista kommuner – onlineförsäljning under 2022 (Klarnas shoppingindex) 
Rankning  Ort  Index (100)* 
Aneby (Jönköpings län)  186 
Boxholm (Östergötlands län)  185 
Storfors (Värmlands län)  184 
Knivsta (Uppsala län)  161 
Nykvarn (Stockholms län)  160 
Övertorneå (Norrbottens län)  159 
Gnesta (Södermanlands län)  159 
Essunga (Västra Götalandsregionen)  159 
Åre (Jämtlands län)  157 
10  Sorsele (Västerbottens län)  157 

* ‎Indexet (100) representerar riksgenomsnittet av antal onlineköp gjorda av svenska konsumenter. Ett högre eller lägre värde anger om man har gjort fler eller färre köp per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.

Topplista län – Onlinehandelns ökning under Q4 2022 jämfört med Q4 2022 (Klarnas Shoppingindex) 
Rankning  Index (100)* 
Gävleborgs län  102 
Jönköpings län  102 
Kronobergs län  101 
Region Gotland  101 
Region Halland  101 
Region Skåne  101 
Södermanlands län  101 
Västmanlands län  101 
Örebro län  101 
Blekinge län  100 
Dalarnas län  100 
Kalmar län  100 
Värmlands län  100 
Västerbottens län  100 
Västra Götalandsregionen  100 
Östergötlands län  100 
Norrbottens län  99 
Stockholms län  99 
Uppsala län  99 
Västernorrlands län  98 
Jämtlands län  95 

* ‎Indexet (100) representerar riksgenomsnittet av antal onlineköp gjorda av svenska konsumenter. Ett högre eller lägre värde anger om man har gjort fler eller färre köp per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.För mer information, vänligen kontakta: press@klarna.com

Om Klarna
Sedan 2005 har Klarna verkat för att revolutionera bankbranschen. Med fler än 150 miljoner aktiva användare globalt och 2 miljoner dagliga transaktioner möter Klarna konsumenters snabbt förändrade behov genom att hjälpa dem spara tid och pengar och samtidigt ta informerade beslut och få kontroll över sin ekonomi. Fler än  500 000 globala detaljhandelspartners, inklusive H&M, Saks, Sephora, Macys, IKEA, Expedia Group och Nike, har integrerat Klarnas innovativa teknologi för att leverera en sömlös shoppingupplevelse både online och i butik. Klarna har fler än 5000 anställda och ett aktivt tjänsteutbud på 45 marknader. För mer information, besök Klarna.com. 

Läs hela pressmeddelandet Cision.com

Previous articleFinansmarknadsministern bjuder in till samtal om spelproblem
Next articleKindred slutför regulatorisk granskning i Storbritannien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here