Stroke – så kan patientens resa se ut

0
448Stor utveckling har skett inom det akuta omhändertagandet vid en stroke.

Men många drabbas fortfarande av komplikationer och insatser behövs i förloppet efter en stroke för att möjliggöra för fler att förbättra funktion och livskvalité.

– Många insatser sker i akutskedet, där sparas inte på något. Den utmanande anpassningen till livet efter en stroke innebär för många rehabilitering, hjälpmedel, hemtjänst och andra vårdinsatser. Det finns idag större regionala skillnader i vilken hjälp som erbjuds. Vi vet nu genom forskning att man kan återfå förmågor under en lång tid efter en stroke och resurserna är avgörande för hur återgången till livet efter en stroke kommer se ut, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande NEURO som medverkar på webbinariet ”Stroke – så kan patientens resa se ut” den 28 oktober.

Spasticitet är en av de vanligaste komplikationer efter en stroke. Spasticitet uppstår efter skador på det centrala nervsystemet och kan innebära allt från försämrad rörelseförmåga till invalidisering. Socialstyrelsens undersökningar visar att bara 15 % av de som kan ha stor nytta av behandling av spasticitet erbjuds detta.

Åsa Landerholm, specialist i neurologi, rehabiliteringsmedicin och smärtlindring, Stora Sköndal, kommer på webbinariet att prata om hur ser det ut kring patienten efter akutfasen.

– Det finns många komplikationer man måste följa upp efter en stroke men för spasticitet finns det tyvärr en kraftig underbehandling. Spasticitet kan hindra den som är drabbad att till exempel återfå förmågan att kunna förflytta sig på egen hand eller klara av sin personliga vård och därmed vara i behov av fortsatt hjälp av andra. Att få en stroke innebär för många ett livslångt arbete med att försöka förbättra sin funktionsförmåga och fler patienter borde erbjudas mer långvarigt stöd och fortsatt rehabilitering efter en stroke, säger Åsa Landerholm.

Media är välkomna att delta på webbinariet och även ställa frågor. Eller intervjua någon av de medverkande. Mer information och program

Webbinariet genomförs i samarbete med Ipsen.

DR-SE-000016Kontakta gärna:

Anna Liljeberg, kommunikatör på 1,6 & 2,6miljonerklubben, anna.liljeberg@1.6miljonerklubben ,

070 6673406 

Annika Eliasson, presskontakt, annika.eliasson@rmpmedia.se 0702 354335

1,6 & 2,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998 och som arbetar för kvinnors hälsa. Vi informerar och inspirerar till bättre hälsa och värnar om kvinnans situation i samhället i stort, bland annat på arbetsmarknaden och som kulturbärare.  Vi arbetar för att genusaspekten ska bli en obligatorisk del i medicinsk forskning och läkarutbildning. Vi driver även egna projekt för kvinnors hälsa med fokus på förebyggande hälsa och kunskapsspridning.

Läs hela pressmeddelandet på Cision.com

Previous articleUppdaterad finansiell kalender – LKAB
Next articleNytt verksamhetssystem framtidssäkrar Naturvetarnas arbetssätt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here