Sen vår skjuter upp skiftet till sommardäck

0
351

Bromssträckan kan bli betydligt längre om du inte har rätt däck. Därför är det viktigt att byta från vinterdäck till sommardäck när det inte längre är risk för vinterväglag. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, modd eller frost på någon del av vägen.

Den långdragna vintern som blivit kvar i flera delar av landet har gjort att många avvaktat med att boka in tid för skifte av däck – något som är helt rätt med tanke på väglaget.

– Det man kan tänka på är att många kan försöka få tag i tider för däckbyte så snart vägarna är torra igen. Om det är möjligt, boka in en senare tid redan nu eller se till att däcken finns hemma om du byter själv. Är vinterväglaget kvar ska du inte byta alls. Säkerheten är viktigast, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Tester som gjorts av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att bromssträckan på sommarväglag för nya dubbfria vinterdäck är 15 – 20 procent längre på både torr och våt asfalt, jämfört med nya sommardäck.

– Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det kan vara farligt att göra det. Många olyckor på sommarväglag sker med odubbade vinterdäck, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Även styrningen påverkas om du inte har däck som är anpassade till väglaget. Odubbade vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Lagar, regler och datum för sommardäck 2023

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

16 april – 30 september

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Source link

Previous articleEinar Mattsson får Miljöbyggnad Silver för kvarteret Hjulmakaren
Next articleFörsäkringsexperten: Stor risk för sönderfrusna rör i fritidshuset

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here