CTEK Undersökning Identifierar Fortsatt Stort Intresse För Introduktionen Av Elbilar I Samhället

0
437En CTEK-undersökning från YouGov som publiceras idag visar att en av tre personer (33 %) planerar att ha en helt eldriven bil (BEV) eller plug-in laddhybrid (PHEV) som sitt nästa fordon. Men köer för att ladda och trasiga laddstationer försvårar elbilskörningen och bidrar till en växande laddångest, och till att fler personer tycker att laddinfrastrukturen är otillräcklig.

De 33 % av de tillfrågade som planerar att köpa en elbil nästa gång kommer från de fem europeiska länder som YouGov undersökte för det globala företaget CTEK, tillverkare av laddare för elbilar, och är nästan lika många som de 34 % som sa att deras nästa köp kommer att vara en dieselbil eller bensindriven bil.

Nya elbilar kommer att säljas dubbelt så mycket som nya diesel eller bensindrivna bilar. Ungefär 10 % av de tillfrågade säger att de kommer att köpa en ny batteridriven elbil (BEV) och 9 % en ny laddhybridbil (PHEV), jämfört med 9 % som säger att de kommer att köpa en ny diesel eller bensindriven bil. När det gäller begagnade bilar ligger diesel eller bensindrivna bilar (26 %) fortfarande före elbilar (15 %), men 79 % av de nuvarande elbilsägarna kommer att köpa en elbil igen. Det är endast 45 % av de nuvarande ägarna av diesel eller bensindrivna bilar som kommer att köpa en liknande bil igen och 31 % kommer att köpa en elbil.

I CTEKs tredje årliga elbilsundersökning tillfrågades mer än 11 000 personer av YouGov i Storbritannien, Sverige, Norge, Frankrike och Nederländerna. På frågan om elbilar är framtidens sätt att resa var det 55 % som svarade ja, år 2022 var den siffran 47 %. Och 61 % av elbilsförarna svarade att elbilar är billigare i drift än diesel eller bensindrivna bilar.

På frågan om de, om deras elbil och hemmaladdare gjorde det möjligt, skulle sälja el från elbilsbatteriet tillbaka till det nationella elnätet ifall det gav dem en vinst svarade 58 % ja och ytterligare 18 % visste inte. Även fast intresset att köra en elbil är stort, identifierar undersökningen problem med offentlig laddning.

Otillräcklig och bristfällig offentlig laddning bidrar till en växande oro för att behöva fylla på elbilens batteri. I 2023 års undersökning svarade 68 % att elbilsförare har laddångest, en ökning från 59 % år 2022. Och 74 % sa att det inte finns tillräckligt med laddinfrastruktur, en ökning från 62 % år 2022.

Mer än hälften av elbilsförarna (55 %) råkar nu ut för trasiga offentliga laddare minst en av fem gånger när de anländer i hopp om att ladda. En av 25 elbilsförare (4 %) uppger att laddstationerna alltid är trasiga. Laddstationerna är oftast trasiga i Frankrike och Storbritannien (där 62 % respektive 50 % säger att de stöter på dem minst en gång av fyra) och minst ofta trasiga i Norge, där 14 % av förarna säger att de aldrig stöter på trasiga laddare. I Frankrike är denna siffra bara 4 %.

Nästan tre femtedelar (58 %) av elbilsförarna måste vänta på att få använda en offentlig laddare minst en gång av fem, 4 % säger att det är varje gång och endast 12 % behöver aldrig köa. Trasiga laddare och köer finns oftast vid destinationer som köpcentrum, parkeringsplatser och motorvägar.

Undersökningen visade även att elbilsförare vill ha enklare sätt att betala för offentlig laddning. En av fem (21 %) har fem eller fler appar för laddning av elbilar i sin telefon och en av fyra (25 %) har fem eller fler RFID-taggar eller kort.

I stället uppgav elbilsförarna att de tre bästa sätten att betala skulle vara: en app för alla laddstationer, så kallad e-roaming (det föredragna valet för 19 %), bankkort (18 %) och “plug & charge” (17 %), ISO15118-standarden där bilen och laddstationen kommunicerar automatiskt med betalning från det konto som är kopplat till elbilsägaren.

På frågan var de skulle vilja ladda svarade 60 % av elbilsförarna hemma. Men eftersom många hem inte är tillgängliga för hemmaladdning, t.ex. lägenheter eller hus utan uppfart, är det viktigt med andra laddalternativ när elbilsägandet ökar. Tre av tio elbilsförare (30 %) uppger att de skulle vilja ladda på motorvägen, 25 % på jobbet (en ökning från 14 % år 2022) och 18 % vid en destination (12 % år 2022). Bland de platser där man helst laddar finns stormarknader, köpcentrum och ställen där man kan äta eller dricka.

På frågan om sannolikheten för att vissa faktorer skulle få dem att köpa en elbil svarade 50 % av icke elbilsförare att de skulle vara mer benägna att köpa en elbil om det fanns fler motorvägsladdare. 48 % av arbetande icke-elbils-förare skulle övertygas av laddning på arbetsplatsen. Destinationsladdning skulle göra 45 % av icke-elbils-ägarna mer benägna att skaffa en elbil, 43 % skulle bli mer benägna om det fanns offentlig laddning i deras grannskap och 42 % av en laddpunkt hemma.

Ett billigare inköpspris av elbilar var den enskilt mest angivna åtgärden som skulle uppmuntra nuvarande ägare av diesel eller bensindrivna bilar, med mer än hälften (51%) som sa att ett lägre inköpspris skulle hjälpa.

CTEKs YouGov-undersökning visade på skillnader mellan könen – dubbelt så många män som kvinnor kör en helt eldriven bil (BEV) eller en plug-in laddhybrid (PHEV). Och män är nästan dubbelt så benägna som kvinnor att köpa en helt eldriven bil nästa gång.

Cecilia Routledge, CTEKs Global Director Energy and Facilities, sa “Vår årliga YouGov-undersökning visar en stark efterfrågan från både befintliga elbilsägare och ägare av diesel eller bensindrivna bilar att köpa en elbil som sitt nästa fordon – både nya och begagnade.

“Laddningssektorn och nationella och lokala myndigheter måste arbeta hårdare med att utöka och underhålla laddinfrastrukturen för att minska frekvensen av trasiga laddare och köbildning.

“Om elbilsägandet ökar i linje med våra undersökningsresultat måste det finnas många fler möjligheter att ladda vid destinationer, arbetsplatser, parkeringsplatser och på motorvägar. De måste fungera och det måste bli lättare att betala för laddningen.

“Det som borde glädja alla inom laddningssektorn, i regeringar och inom energiproduktion är hur öppna människor är för tanken på V2G (Vehicle to Grid), flöden av energi från elbilens batteri som kan bidra när elnätet är högt belastat, på vägen mot nettonollutsläpp.”

Alla siffror, om inte annat anges, kommer från YouGov Plc. Den totala urvalsstorleken var 11 176 vuxna i Storbritannien, Nederländerna, Sverige, Norge och Frankrike. Fältarbetet genomfördes mellan den 13 och 24 april 2023. Undersökningen genomfördes online. Siffrorna har beräknats och är representativa för den vuxna befolkningen (18+) i varje land.Presskontakt

Katharine Parker, Group Communications Manager

Tel: +44 (0)7974 141266

E-mail: katharine.parker@ctek.com

Om CTEK

CTEK med huvudkontor i Vikmanshyttan i Dalarna är internationellt ledande inom batteriladdningslösningar, huvudsakligen för fordon.

Företaget utvecklar en rad olika produkter för fordonsbranschen, från 12V & 24V-laddare till laddningslösningar för elfordon.

Produkterna säljs via globala distributörer och återförsäljare, till fler än 50 av världens ledande fordonstillverkare samt genom laddningsoperatörer, fastighetsägare och andra organisationer för att ge tillgång till el-laddningsinfrastruktur.

CTEK har en unik kultur baserad på en passion för innovation. Företaget har ett djupt rotat engagemang för att stötta övergången till en hållbar transportsektor, genom att leva efter branschledande ESG-standarder. 

Mer information om CTEK finns på www.ctek.com. 

Läs hela pressmeddelandet Cision.com

Previous articleBetsson AB (publ) delårsrapport april – juni 2023
Next articleSBB bildar ett bostadsdotterbolag som ska emittera preferensaktier om 2,36 miljarder SEK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here