Bostadsministern kallade branschen till samtal igen

0
188

För drygt ett år sedan kallade bostadsministern bygg- och fastighetsbranschen till samtal om bostadskrisen. 27 maj 2024 var det dags igen. Stefan Ränk, Einar Mattssons koncernchef deltog i samtalet som denna gång tog avstamp i Produktivitetskommissionens första delrapport. Vi passade på att ställa några nyfikna frågor till Stefan.

Förra gången pratade ni om att regeringen måste agera utifrån alla de förslag och utredningar som redan finns. Vad var det viktigaste budskapet till ministern den här gången?

I korthet att bostadsmarknadens funktion är en viktig samhällsfråga. Produktivitetskommissionen pekar ut en fungerande bostadsmarknad som ett verktyg för tillväxt och arbete. Vi lyfte bland annat upp behovet av kortare och förutsägbara detaljplaneprocesser och fri hyressättning i nyproduktion för en stabil finansiering. Vi berörde också hyresförhandlingarna som måste fungera bättre än idag och vår svaga befolkningsutveckling.

Om vi börjar i rätt ände, vad är en fungerande bostadsmarknad och varför är det viktigt?

Min definition är en bostadsmarknad där du kan få tag på en bostad som passar dina behov och din plånbok tex om du flyttar för arbete eller studier. Bostadsmarknaden är idag ett hinder för företagens tillväxt och i förlängningen antal jobb.  

Hur skulle fri hyressättning i nyproduktion underlätta?

Det skapar stabilare förutsättningar för finansiering av fler nya hyresbostäder. Modellen finns dessutom redan på ett sätt i form av egensatta hyror och är utredd. Med ett tydligare stöd i lagen får vi ner riskerna och kostnaderna för finansieringen i en kapitalintensiv del av den svenska ekonomin.

Tror du att riksdag och regering hörsammar förslag från Produktivitetskommissionen?

Jag hoppas det svensk tillväxt handlar om vårt välstånd. Som vi sagt tidigare är det bra att börja någonstans med några förslag som fri hyressättning i nyproduktion och begränsningar för kommunernas ledtider.

Är det något du skulle vilja tillägga?

Nej, men jag vill inskärpa att en dåligt fungerande bygg- och bostadsmarknad kostar jobbtillfällen och tillväxt som vi kan använda för finansiering av år gemensamma välfärd.

Source link

Previous articleKommuniké från årsstämman 2024 i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ)
Next articleHitz Gaming OÜ har fått förbud att rikta spel mot Sverige

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here