Einar Mattsson testar box för mikroplast-filtrering och vattenbesparing i tvättstugor

0
329

I dagarna har ett pilotprojekt startat i ett antal av Einar Mattssons tvättstugor. Projektet ska testa Mimboxen som är en ny produkt på marknaden. I korthet filtrerar boxen bort mikroplaster från tvättvattnet samtidigt som den spara stora mängder vatten och därmed energi.

Filtrerar ut mikroplaster
När vi tvättar kläder med syntetiska fibrer, släpper de ifrån sig små plast-partiklar, så kallade mikroplaster. Det finns kunskapsluckor om just mikroplastens påverkan på vår miljö och hälsa, men plast i miljön och i våra vatten är ett stort och växande problem. I Mimboxen sitter ett filter som fångar upp mikroplaster så att de inte hamnar i det utgående sköljvattnet.

Lisette Fornell, projektledare och fastighetsförvaltare berättar:

– Det är bra att hyresgästerna kan tvätta som vanligt och samtidigt göra en miljöinsats. Genom att skanna QR-koden på boxen kan hyresgästen se hur mycket plaster och fibrer som samlats upp under tvätten, vilket gör att du direkt kan se insatsen för miljön.

Vatten återanvänds och energi sparas
Vatten- och energi sparas genom att boxen analyserar vattnet från tvättmaskinerna och möjliggör att vatten av god kvalité kan återanvändas för en ytterligare sköljning samtidigt som skadliga mikroplaster fångas upp.

– I och med ett förändrat klimat måste vi prioritera hur vi använder vårt dricksvatten. Vi ser också att kostnaden för energi och rent vatten kommer att öka över tid. Så det här är ett steg i rätt riktning, säger fastighetschef Martin Fors.

– Genom att installera Mimboxen är vi del av att stötta nya produkter på marknaden framtagna för att möta utmaningar vi har och står inför inom klimat- och miljöfrågor. Det är en viktig del i utvecklingen av vårt och fastighetsbranschens hållbarhetsarbete, säger Johanna Wikander, hållbarhetsutvecklingschef på Einar Mattsson.

Vill du läsa mer om boxen, kan du läsa det här.

Source link

Previous articleMetal Casino rock & metal marketing campaign with Metal Department
Next articleThunderful Group utser Martin Walfisz till ny verkställande direktör

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here