”Företaget erbjuder många utvecklingsmöjligheter” — fredagsporträttet med Ricard Fihlén

0
397

Berätta, vilken roll har du idag?
– Jag arbetar som entreprenadingenjör inom ROT-gruppen. (ROT – renovering, ombyggnad och tillbyggnad). Tjänsten innebär att jag stöttar platschefen med bland annat kostnadsstyrning, ekonomiuppföljning och prognosarbete. Man kan säga de administrativa uppgifterna från inköp till projektets avslut.

Ricard, vad har du gjort tidigare i yrkeslivet?
– Jag började som snickare inom Framför allt lärde man sig att planera och boka sin tid.
Jag har också jobbat med försäkringsskador och ROT. För åtta år sedan började jag som produktionsledare för nyproduktion av småhus – villor, radhus och parhus – innan jag kom till Einar Mattsson.

Vad ville du bli när du var liten?
– Då var mitt enda svar, sportjournalist. Intresset för sport finns självklart kvar, men nu som tränarpappa i barnens fotbollslag.

Vilket skede i ditt jobb är roligast?
– Jag skulle vilja säga alltid. Såklart är det särskilt roligt när ett projekt är avslutat. Att få vara en del av ett team som har slutfört ett lyckat projekt, då känner jag mig både nöjd och stolt!

Ibland försenas byggen. Varför blir det så och går det att påverka?
– Projekttiden kan ibland vara för kort mot vad som är rimligt för stunden. Det kan vara många olika skäl till det. Exempelvis kan leveranser försenas om det är brist på material och produkter hos leverantören. Det påverkar arbetet i flera led. En byggprocess är oerhört komplex med många yrkesgrupper och många moment inblandade som behöver göras i en särskild ordning.

Du har just jobbat med en renovering av en fastighet på Lilla Essingen. Där har ni så fint återbrukat material, och även moderniserat med tidstypiska detaljer för huset. Vad säger hyresgästerna som nu flyttat tillbaka?
– Hyresgästerna är väldigt nöjda med resultatet. De gillar att vi fräschat upp fastigheten samtidigt som vi behållit gamla detaljer.

I din roll som entreprenadingenjör, så har du med många olika människor att göra. Hur klarar du av att vara glad och ständigt ha lösningsfokus till alla runtomkring?
– Glädje smittar av sig tänker jag.

Hur ser din framtidsspaning ut för Einar Mattsson?
– Jag tror vi kommer vara ännu mer digitaliserade än vad vi är idag i alla processer. Projektplaneringen för våra renoveringar sträcker sig många år framåt, och koncernen fortsätter att planera långsiktigt för att offensivt både utveckla och förvalta portföljen. Då är det självklart viktigt att vi också hänger med i utvecklingen av hållbara energilösningar, miljöanpassade material och byggnadsprocesser.

Har du något favorithus i den familjeägda koncernen Einar Mattsson?
– Jag kan inte säga att jag kan hela fastighetsbeståndet. Jag gillar Vasastan och där ligger Kvarteret Ugnen på Rörstrandsgatan. Det är ett område i innerstan som jag gillar och som jag skulle kunna tänka mig att bo i när jag blir äldre.

Vad är viktigt för dig att du ska trivas på jobbet?
– Att ha trevliga kollegor och ett bra team att arbeta tillsammans med.

Vem beundrar du?
– Min fru, för hennes otroliga drivkraft. Jag ser det i alla de saker som hon tar sig för.

Vem är din bästa mentor och förebild yrkesmässigt?
– En tidigare chef som stöttade mig och gav mig stort förtroende. Det var en person som kunde få bra kontakt med alla människor i alla sammanhang.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det är ett fint familjeföretag och självklart är det kollegorna som gör det så trivsamt. En fördel är att företaget är så pass stort att det erbjuds många utvecklingsmöjligheter.

Var hämtar du energi och inspiration?
– Tillsammans med familjen. Antingen hemma i vår vedeldade bastu eller på vårt landställe på Öland.

Vad har du för intressen?
– Jag spelar golf. Min favoritbana är Bro Hof Stadium Course, men gillar även min hemmabana på Ekerum GK på Öland. Där det alltid blir några tidiga morgonrundor på sommaren. Jag håller också igång kroppen med att träna på SATS, där jag gärna kör crosstraining. Jag lagar också en del mat. Det blir gärna en paella på vår Muurikka, en större stekhäll som används utomhus, tillsammans med vänner.

Om du fick vara uppfinnare en vecka med oändliga resurser, vad skulle du uppfinna då?
– En tidsmaskin, så att jag kunde åka framåt i tiden.

Vilket är din bästa bok, blogg, film- eller poddtips?
– Då vill jag tipsa om podden Sporthuset. Radio- och tv-profilen Tommy Åström bjuder på olika infallsvinklar tillsammans med andra sportkunniga.

Till sist. Trots tuffa och mer utmanande tider för alla. Vad gör dig lugn och trygg för framtiden?
– Att jag vet att det alltid vänder. Det kommer inte vara som det är för evigt.

Source link

Previous articleWicket Gaming bjuder in till investerarträff den 28 februari 2023
Next articleKallelse till årsstämma i Fortnox AB (publ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here