Zimplers syn på Dagens Industris rapportering den 8 december om Zimpler

0
321Dagens Industri har den 8 december 2022, publicerat två artiklar, samt en podd den 14 december, där Zimpler omnämns och som bland annat handlar om huruvida Zimpler arbetar med spelbolag som har erforderlig spellicens eller inte. Här ger Zimpler vårt förtydligande kring DI:s artikel.

Zimpler är ett betalinstitut som verkar i många branscher och på över tjugo marknader. Vi är alltid noga med att följa lagstiftning för gällande marknad och även att våra handlare gör det. Zimpler lägger mycket resurser på att försäkra oss om att gällande lagstiftning efterlevs och i det fall information uppkommer om att en handlare inte skulle efterleva lagen för en specifik marknad stänger vi av våra tjänster för det bolaget, i den marknaden. 

När det gäller spelbranschen så utgår Zimpler från Spelinspektionens strategi för att motverka olagligt spel och Spelinspektionens lista över bolag som Spelinspektionen har bedömt bedriver olaglig spelverksamhet. Listan finns publicerad på Spelinspektionens hemsida och Zimpler bevakar dagligen uppdateringar av listan. Skulle någon av våra handlare hamna på den listan stänger vi genast av våra tjänster för handlaren ifråga.

Spelinspektionens strategi säger att: 

En grundläggande förutsättning för att andra aktörer ska kunna vidta åtgärder är att det är tydligt vilka spelbolag som bedriver olaglig spelverksamhet. Dessa aktörer ska identifieras av Spelinspektionen och det ska tydligt framgå på myndighetens hemsida vilka det är.”

I sammanhanget kan det vara värt att påpeka att Zimpler sedan spellagen infördes 2019 aldrig har förmedlat betaltjänster till något bolag som hamnat på listan,  vi har inte heller haft någon förfrågan från Spelinspektionen gällande någon av våra kunder.

Spelinspektionen konstaterar att det inte är olagligt för svenskar att spela online utanför Sverige, när spelinspektionen undersökte vilka betalmetoder som svenskar då använder så visade den följande; Kortbetalning (50%), Trustly (26%), E-wallets (23%) och Klarna (13%). Undersökningen publicerades i Oktober i år.

För mer information:
Kan du läsa “Undersökning om onlinespel: Väljer vi spelsidor med eller utan svensk licens?” här.
Eller ta del av “Spelinspektionens arbete mot olaglig spelverksamhet online – strategi” här.

Zimpler arbetar för att motverka överkonsumtion generellt och problematiskt spelande specifikt och har därför en spärrfunktion för konsumenter, likt den som erbjuds genom Spelinspektionen (Spelpaus), och den kan man finna på vår hemsida här.

Angående publiceringen i Dagens Industri samt inslaget i deras podd:
Zimpler delar inte den bild som målas upp i de två artiklarna eller i podden, där Zimpler omnämns, som publicerades i Dagens Industri den 8 december och lades ut den 14 december. Sedan start har Dagens Industri vid flertalet tillfällen haft faktafel i det material som de delat med Zimpler. Även fast Zimpler påtalat detta har DI ändå publicerat artiklar med kvarstående faktafel i.
Maria Frändegård Head of Communicationsmaria.frandegard@zimpler.com

Du kan även läsa pressmeddelandet hos Cision.com

Previous articleFörslag i promemoria om att stärka konsumentskyddet
Next articleEtt kasst år för fintech men ett bra år för Zimpler

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here