Så skyddar du fritidshuset i vinter – var noga med temperaturen

0
487

Hälften av alla skador på fritidshus inträffar under vinterhalvåret. Vanligaste orsaken är läckande eller sönderfrusna vattenledningar. Med höga elpriser väntas riskerna för olika försäkringsskador öka. Försäkringsbolaget If går nu ut med en varning om att inte sänka temperaturen för mycket i vinter.

Säsongen börjar gå mot sitt slut för många fritidshusägare som nu bommar igen och stänger sina hus för vintern. Med höga elpriser väntas riskerna för olika försäkringsskador öka, bland annat när husägare sänker värmen mer än vad byggnaden tål eller stänger av värmen helt. Om det blir strömavbrott när det är kallt utomhus tar det inte lång stund innan vattenledningarna fryser.

– Vi vet att många kommer att försöka hålla nere elkostnaderna detta år. Men kom ihåg att 15 grader är rekommenderad grundvärme inomhus. Om man ändå väljer att stänga av värmen är det extra viktigt att man stänger av vattnet, tömmer vattenledningarna och rostskyddar golvbrunnar och vattenlås, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Tips för att undvika vattenskador:

  • Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Gör detta även om du har underhållsvärme i huset.
  • Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåset i handfat och diskho samt golvbrunnar genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.
  • Töm vattentoaletten på vatten genom att stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll sedan i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser.
  • Töm varmvattenberedaren på vatten så att den inte fryser sönder.
  • Om du har luft- eller luftvärmepump bör du ta reda på vilken den lägsta temperatur ska vara för att pumpen ska fungera.
  • Hela takpannor och rensade hängrännor är ett sätt att minska risken för fukt- och vattenskador. Det är bra om dessa även tittas till någon gång under vinterhalvåret, särskilt efter storm och kraftigt snöfall.
  • Titta till huset regelbundet eller installera en övervakningskamera.

Källa: If

Läs mer om hur du skyddar fritidshuset på vintern: Vinterstänga fritidshus – Tips om hur frysskador undviks | If

Source link

Previous articleKindred publicerar sina finansiella årsrapporter för 2021 i ESEF format
Next articleKan digitalisering ge grönare gårdar?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here