”Det är viktigt att bygga tillit” — fredagsporträttet med Charlotte Urhammar

0
163

Berätta, vad gjorde att du sökte dig till Einar Mattsson?
– En tidigare kollega till mig började hos Einar Mattsson och talade så väl om företaget att jag tog kontakt. Jag gillar att det är familjeägt genom flera generationer. Det är en härlig känsla att få vara delaktig i att skapa bostäder som människor gör till sina hem.   

Vad har du gjort innan du kom till Rosenlundsgatan 58?
– Jag har jobbat med inköp i många år inom både anläggning, kommersiella lokaler och bostäder. Innan dess även som entreprenadingenjör och kvalitets- och miljösamordnare. 

Vad är det fascinerar just med inköp?
– Varje nytt projekt är som att börja på ett nytt jobb, så det blir aldrig tråkigt. En ny plats, nya förutsättningar, ofta flera nya kollegor som man inte jobbat med tidigare och alltid är det några nya saker i projektet som man inte har stött på förut.

Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon händelse som präglar dina val och värderingar?
– Jag har lärt mig att uppskatta de små sakerna i livet. Det är ingen mening att lägga energi på att oroa sig över saker som kanske inte kommer att hända, eller som du ändå inte kan påverka. Men det är bra att ha en plan om det värsta ändå händer.

Vad tycker du är viktigt att bidra med för att bygga ett starkt team?
– I ett projekt har vi samma slutmål och behöver bidra med våra egna erfarenheter och kompetenser, och också ta till oss av andras. Det är viktigt att bygga tillit för att vi alla ska våga lyfta problem eller misstag som vi gjort och kanske föreslå lösningar eller be om hjälp.

Vem har varit din bästa chef hittills och varför?
– Björn Feldin. Han visar förtroende, ger vägledning och han finns alltid tillgänglig när man behöver bolla några frågeställningar.

Vad är svårast med att jobba med inköp inom vår bransch?
– Att förutsättningar ändras hela tiden och ibland går det snabbt. Ett exempel som de flesta känner till är pandemin och kriget i Ukraina. Förutom de mänskliga tragedierna det orsakade (och orsakar) påverkades vårt arbete på många sätt genom exempelvis brutna leverantörskedjor. Det behövde hanteras direkt. Sen tillkommer det konkurser, strejker, cementkriser och massa andra saker i samhället som vi påverkas av.

Utvecklas byggbranschens sätt att göra inköp på?
– Vi arbetar mycket på att förbättra oss på att få ännu bättre kontroll. Dels kontrollen över vilka entreprenörer och deras eventuella underentreprenörer vi har på våra arbetsplatser. Dels arbetar vi mycket med hållbarhet och tittar på hur vi till exempel kan minska utsläppen av koldioxid.

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara, och hur skulle du använda den i ditt dagliga liv?
– Det skulle ju vara behändigt att kunna trolla fram och trolla bort saker.

Vilket är det mest udda inköp du någonsin gjort?
– Kylar för förvaring av avlidna människor. Det var inte på Einar Mattsson behöver jag kanske tillägga …

I media läser och hör vi om byggbolag som har svart eller illegal arbetskraft hos sina underleverantörer. Hur skyddar sig Einar Mattssons byggbolag från sådant?
– Vi gör de kontroller vi kan av leverantörer både innan upphandlingar och under byggtiden. Vi arbetar också på att få bättre kontroll över vilka människor som finns på våra arbetsplatser. Det är väldigt många personer som behövs och kommer och går under byggtiden. Vi behöver förbättra rutinerna för det och lägga resurser på att upprätthålla det.

I koncernen pratar vi om balans mellan jobb och fritid. Hur återhämtar du dig bäst efter en arbetsam vecka på jobbet?
– Jag söker stillhet och ensamhet för att rensa hjärnan och lyssna på mig själv. Sen umgås jag med nära och kära för att pigga upp mig.

Vad har du för intressen?
– Jag gillar att resa, vara i naturen och umgås med släkt och vänner. Jag hittar då och då nya saker som jag vill prova på.

Vilket föremål eller plats har störst känslomässig betydelse för dig, och vad är historien bakom det?
– Skogen. Den ger mig sinnesro.

Om du skulle kunna ge ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara och varför?
– Ta för dig av livet. Varför? Tja, vi har väl alla tänkt göra saker som aldrig blev av.

Source link

Previous articleKlarna lanserar globalt samarbete med Zoom
Next articleTvå delstater kan avgöra valet enligt oddsen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here