”Det bästa med Einar Mattsson är utan tvekan utvecklingsmöjligheterna” — fredagsporträttet med Jonas Svensson

0
437

Vilken roll har du idag och vad har du gjort tidigare?
– Idag har jag en hybridroll där jag jobbar både som förvaltare och biträdande förvaltare med i uppdrag för kunder utanför koncernen. Det är fastigheter belägna på Östermalm, Gamla Stan och Södermalm. Tidigare har jag jobbat som fastighetstekniker och fastighetsskötare med Einar Mattssons egna bestånd i innerstan. Det var på John Ericsson-institutet som jag utbildade mig till förvaltare.

Om jag vill hänga med i fastighetsbranschen, vad gör, lyssnar eller läser jag då? 
– Jag är inne på LinkedIn och läser inlägg från våra branschkollegor och läser även de olika branschtidningar som finns. Sedan pratar jag mycket med kollegor och vänner på andra bolag. Skapa ett bra nätverk under utbildningen, då kan du dela erfarenheter och snabbt få en bra kontakt i som hjälper dig med kunskap när det behövs.

På Einar Mattsson jobbar vi i team kring varje fastighet. Vad är fördelarna med det?
– Fördelarna är att vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi har våra ansvarsområden där fastighetstekniker, biträdande förvaltare, förvaltaren, den uppdragsansvariga och ekonomen jobbar med just det vi är bäst på. Vi kan också stötta varandra i de ärenden som dyker upp i vardagen. För mig är även den sociala biten viktig.

Hur ser du till att ha kul på jobbet?
– Att ha roligt är viktigt. För mig är känslan att utvecklas och att jag lär mig något också kul. Vare sig det handlar om hur man ska hantera personuppgifter på rätt sätt till att sätta sig in i ett nytt projektuppdrag. Vilka kollegor du har är avgörande. Jag har turen att jobba med kollegor som är trevliga, kompetenta och där det finns ett ledarskap här med högt i tak.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det är utan tvekan utvecklingsmöjligheterna. Jag har fått möjligheten att utvecklas och byta roll flera gånger. Det är jag inte ensam om. Jag har flera kollegor som jobbat med olika roller inom bolaget. Arbetar du hårt, är respektfull, visar vilja och vågar testa nytt och vill fortsätta utvecklas, så kan du utvecklas länge här. Det är en styrka koncernen har. När många har haft roller i olika avdelningar skapar det en större förståelse i koncernen och mellan olika yrkesgrupper.

Hur är det att hjälpa hyresgäster med de lägenheter de inte äger, utan hyr, men som kanske länge varit deras bostad?
– Det är både roligt och utmanande. Glädjen att få se och höra de boende bli glada när de ska få golvet slipat eller få nya köksluckor är fint. Att få vara med och underhålla lägenheter där hyresgästerna har bott länge, så att de kan fortsätta bo och leva länge är också fint. Att få vara med när tidigare hyresgäster kommer hem till en nyrenoverad lägenhet i toppskick, den lyckan. Samma glädje uppstår när jag kan meddela en boende att de ska få något utbytt.

– Det som är utmanande är att få hyresgäster att förstå och acceptera att vi inte bara kan byta ut en vitvara för att den är lite äldre. Eller renovera ett fullt fungerande badrum som är 25 år gammalt. Det viktigt att förklara att vitvaror byts bara ut när de går sönder, vi målar när det verkligen behövs och att ett badrum kan ha en livstid på runt 50 år innan man totalrenoverar det. Ingen renovering sker i onödan. Det tror jag att vi kan bli ännu bättre på och framföra, speciellt när vi måste tänka på hur vi använder våra resurser för att ha en mer hållbar verksamhet.

Berätta något som folk inte tror om dig …
– Jag har varit med i arkitekttävling via skolan där vi skulle rita ett förslag på ett nytt barnrum inuti Stadsbiblioteket. Jag fick mitt bidrag utställt som finalist på Moderna Museet.

Vad gör du helst på fritiden?
– Något som fyller upp mycket av min fritid är bandy, riktig bandy, i klubben Helenelund. Bandy är något jag har spelat hela livet, så moderklubben är Hammarby där hemmaplanen har varit det klassiska Zinkensdamm. Jag har haft gångavstånd dit under hela uppväxten. Sommartid spelar jag gärna golf, åker ut till föräldrarnas landställe på Rådmansö eller tar en båttur i den bästa delen av skärgården. Umgås med familj och vänner.

Hur kopplar du bäst av? 
– Jag skulle säga att jag kan koppla av på flera sätt. Träning är bra för att rensa tankarna. Att ha en hemmakväll på en vardag eller att träffa kompisar är något som också får mig att koppla av. Ska jag säga något mer så är det att åka ut till landet, tända bastun, ta något gott att dricka och lyssna på Spanarna i Sveriges Radios P1 som Ingvar Storm har. Det är så roligt att höra panelens tankar om dåtid, nutid och framtid. För att sedan äta en god middag, gärna äta en god kött- eller fiskbit. Det är trevligt.

Om du var tvungen att byta förnamn inom 20 sekunder, vad skulle du heta då?
– Antar att det inte gäller tilltalsnamn, för då hade jag ändrat till Axel som är ett av mina mellannamn. Kort, enkelt och bra. Annars hade jag valt Jonathan då det är ett av de namn mina föräldrar valde mellan.

Nämn en doft som får dig att tänka på din barndom.
– Doften av brända mandlar. Det får mig att tänka tillbaka till en kall fredagskväll på Zinkensdamm. Hammarbys match börjar 19:00, du kliver in genom entrén och ser gubben som står och säljer mandlar i små vita påsar, rejält sockrade och alldeles varma. En doft som skapat ett härligt minne.

Source link

Previous articleViaplay to premiere original Ukraine documentary ‘Human to Human’
Next articleKommuniké från extra bolagsstämma i Fortnox AB (publ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here