”Det roligaste är att snickra formar till grunder att kunna gjuta i” — fredagsporträttet med Allan Eriksson

0
305

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Det finns så många saker. Man trivs, det är familjärt och du har så bra kollegor som gör att du vill komma till jobbet.

Vad fascinerar mest med att jobba med bostäder?
– Att få se husen växa fram. Att det ska bli något beständigt. Jag blir stolt när jag visar min son de hus jag varit med och byggt.

Vad är det svåraste med att vara hantverkare?
– Att när vi börja ska vi redan vara klara. Dagens pressade tidsplaner och försenade leveranser gör att vi hamnar i ofas. Vi jobbar ikapp så mycket vi kan och det är utmanande att kunna hålla hög kvalitet ihop med tidspressen.

Är humor viktigt på en arbetsplats?
– Ja, det viktigaste som finns för att ha en god stämning är att kunna skratta tillsammans och skoja med varandra. Det skapar en vi-känsla och bygger ihop teamen.

Varför ska jag hyra eller köpa en bostad som Einar Mattsson byggt?
– Einar Mattsson gör alltid det lilla extra, har hög standard på hur vi bygger, använder mer hållbara och därmed dyrare material och är också mån om slutfinishen.

Vilket är ditt bästa smultronställe i Stockholm?
– Då måste jag svara Södertörns naturreservat. Det är gigantiskt. Du kan gå och gå i timmar utan att möta någon och uppleva fantastisk natur där. Jag är uppväxt i närheten, trivs och hittar därför väldigt bra där.

Tycker du att det är viktigt med hållbarhet i koncernen?
–  Ja, det gäller ju allting, både i jobbet och privat. Det är viktigt att vi tänker efter vad som kan användas igen och försöka minska spillet.

Hur kopplar du bäst av?
– En av mina förmågor är att jag kan koppla bort jobbet i samma sekund som jag stänger grinden efter mig på bygget. Då har jag full fokus på familjen och särskilt på min son.  

Vad har du för intressen?
– Jag kollar gärna filmer och serier. Mina favoriter är Game of Thrones och Walking Dead. De är hemska, välgjorda och har en riktigt bra story. Det är invecklat och utmanande att hänga med i alla svängar.

Om du fick göra en film eller TV-serie, vad skulle den handla om? Vilka är dina favoritskådespelare som skulle få vara med?
– Då blir det en film om den rikaste mannen genom tiderna, Mansa Musa. Han var Malirikets härskare år 1280–1337, som i dagens penningvärde skulle vara god för mer än 400 miljarder amerikanska dollar. Han delade ut så mycket guld när han reste att länder utarmades. Där tänker jag mig att Djimon Hounsou (från filmen Gladiator) får spela huvudrollen som Mansa Musa.

Är du utbildad snickare?
– Ja, jag gick på Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Jag ville ha en utbildning som gjorde att jag snabbt kunde börja jobba.

Vad är roligast med att vara hantverkare?
–  Det roligaste är att snickra formar till grunder att kunna gjuta i. Det är hårt jobb, ett tydligt uppdrag och du måste vara noggrann och försiktig. Det måste bli rätt direkt, det finns inga marginaler att göra fel.

Vad jobbar du med om 10 år?
–  Jag har inte en susning. Kanske jobbar jag med snickares utveckling och jobbar med kravbilden för rekrytering av våra hantverkare?

Source link

Previous articleVid flygstrejk – så gäller försäkringen
Next articleSBB säljer till kommunala Lejonfastigheter för 400 mkr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here