Höga matpriser avgörande när var tredje minskar på köttet i jul

0
456

Inflationen har fått tydligt genomslag i matpriserna och 13 procent väljer större andel grönt på julbordet i år på grund av prisökningen på kött. Totalt är det 35 procent som kommer att äta mindre kött i jul. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

Klimat- och miljöskäl är den främsta drivkraften för minskad köttkonsumtion, enligt Axfoods Vegobarometer 2021. Andelen vegetarianer eller veganer har heller aldrig varit så hög som nu.

Men det är främst av annan orsak som fler svenskar minskar sin köttkonsumtion i år. En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att de ökade livsmedelspriserna (17 procent mellan oktober 2021 och 2022 enligt Statistiska centralbyrån) kommer att påverka valet av rätterna på julbordet. Totalt svarar 35 procent att de kommer att äta mindre kött i år. 40 procent av kvinnorna svarar att de kommer att äta mindre kött och 30 procent av männen.

13 procent anger priset som den största anledningen till att skippa köttet. I åldern 25-34 är det nästan 19 procent som anger det svarsalternativet. Nästan 11 procent kommer att minska på köttet på grund av dess negativa klimatpåverkan. Ungefär lika många av andra skäl, som hälsa.

– Många känner oro över privatekonomin och de stigande matpriserna. Men det går att ordna ett gott och prisvärt julbord, kanske kan man i år ta chansen att testa helt nya gröna rätter, och gå ifrån de traditionella kött- och fiskrätterna där priserna ökat. Hälsoaspekten är också värd att lyfta i sammanhanget. Enligt kostråden ska vi äta 500 gram frukt och grönt per dag, så varför inte följa det även under julhelgen, säger Kristna Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 1–7 december 2022. Den omfattar 1 004 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Source link

Previous articleNytt förslag på åtgärder för att säkerställa en sund och säker spelmarknad
Next articleVd Intervju kring förvärvet av spelet Idle King

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here