Hyra sommarstuga? Så gäller försäkringen

0
315

Nu närmar sig semestertider för många och runtomkring i Sverige står sommarstugor redo för sommargäster. Men hur gäller hemförsäkringen vid uthyrning? “När man hyr ett boende är det viktigt att man vet vem man hyr av och att det finns ett skriftligt hyresavtal”, säger Ifs skadechef Jenny Rudslätt.

Enligt statistik från Blockets hyresrapport har antalet annonser om att hyra ut sitt boende ökat med 100 procent mellan april 2022 och april 2023. Det finns många förklaringar till varför uthyrning av bostäder blir allt vanligare, som höga räntor och en osäker bostadsmarknad. Under sommaren är det även många som väljer att hyra sommarstugor runtomkring i Sverige. Ifs skadechef Jenny Rudslätt reder ut hur hemförsäkringen fungerar vid uthyrning.   

–  Som hyresgäst bör man ta reda på om bostaden man hyr är försäkrad och vad som gäller om man exempelvis råkar ha sönder en glasruta. Saknar hyresvärden tillägg för olyckshändelse i sin försäkring, kan du som hyresgäst bli ansvarig för skadan. Då gäller det att du har en hemförsäkring, säger Jenny Rudslätt.  

Att hyresvärden är seriös och att det finns ett skriftligt kontrakt är viktigt för dig som är hyrestagare. Det kommer skapa trygghet att på förhand veta vad som gäller om en olycka inträffar men också att du får det du betalar för. 

Om du hyr ut din bostad till någon annan finns det även viktiga saker att tänka på. Lämna inte värdesaker, personliga tillhörigheter eller möbler du är rädd om.  

–  Om du hyr ut din bostad är det viktigt att du är med på vilka risker du tar. Stöldskyddet gäller bara om en obehörig tar sin i bostaden och stjäl. Hyr du ut din bostad så har du tillåtit hyresgästen att vistas där och då gäller inte stöldskyddet, säger Jenny Rudslätt.  

Vissa försäkringsbolag kan erbjuda ett uthyrningsstilägg vilket oftast ger en större trygghet när man hyr ut sitt boende. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information vad som gäller och hur din försäkring kan hjälpa dig.   

Försäkringsbolaget Ifs checklista för dig som ska hyra en bostad:   

Blockets hyresrapport: qasa.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/press/2023-04_Hyresrapporten_final_2.pdf

Läs mer: Uthyrningsförsäkring – Försäkring när du hyr ut bostad | If

Source link

Previous articleEinar Mattssons Ylva Forslund belönades med Polisens medalj för sitt engagemang i Hjulsta
Next articleSpelbolagens reklamköp minskar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here