Vet du var närmaste hjärtstartare finns?
Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus, och bara cirka 600 överlever. En del av den dystra statistiken är bristen på hjärtstartare. Om det finns en hjärtstartare som kan ge en strömstöt till den drabbade personen inom de första minuterna, så ökar överlevnadschansen till cirka 75 procent.
Det finns många hjärtstartare i Sverige, men de flesta finns på arbetsplatser och är inlåsta efter arbetstid. 7 av 10 hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Det finns inte alls tillräckligt många hjärtstartare i bostadsområden som är tillgängliga dygnet runt.
För att komma till rätta med problemet har If tillsammans med Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips tagit initiativ till ett samarbete som ska göra det möjligt för fler att skaffa hjärtstartare till sitt bostadsområde.
– Bristen på hjärtstartare i bostadsområden kan ha allvarliga konsekvenser. Genom att göra det möjligt för fler att skaffa en hjärtstartare till sitt område hoppas vi kunna rädda många liv, säger Kristina Ström Olsson, Ifs nordiska hälsostrateg.
Samarbetet ”Hjärtsäkrat grannskap” gör det möjligt för vem som helst att ta initiativ till att samla in pengar till en hjärtstartare i sitt eget område. Insamlingen sker på en crowdfundingplattform.
Hjärtstartaren placeras helst utomhus i ett värmeskåp så att den är tillgänglig och synlig dygnet runt för alla människor. Genom att registrera hjärtstartaren hos hjärtstartarregistret kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.
Av de hjärtstartare som är registrerade hos hjärtstartarregistret finns de flesta på arbetsplatser (43 procent) offentliga miljöer som butiker (7,6 procent) och idrottsanläggningar (5,2 procent) där hjärtstartarna endast är tillgängliga under begränsade delar av dygnet. Endast cirka hälften av hjärtstartarna är tillgängliga efter klockan 17:00.
– Med forskning och modern teknik finns förutsättningarna för att rädda fler liv. Nu behöver vi kraftsamla och engagera människor att göra en aktiv insats genom att starta lokala insamlingar för att köpa hjärtstartare till sina bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Tack vare forskning vet man att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Genom att öka antalet hjärtstartare i Sveriges hem och bostadsområden kommer fler liv att räddas.
Fakta om Hjärtsäkrat Grannskap
Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan If Skadeförsäkring, Hjärt-Lungfonden och hälsoteknikföretaget Philips som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.
Samarbetets mål är att öka antalet hjärtstartare där människor bor. Genom att underlätta för allmänheten att gå ihop och gemensamt kunna köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer fler liv att räddas.
Alla insamlingar startas på hjartsakratgrannskap.se. En Philips hjärtstartare levereras sedan till bostadsområdet och köparen registrerar den på www.hjartstartarregistret.se På så sätt kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.
Hjärtsäkrat grannskap vill även få fler att våga ingripa vid ett hjärtstopp och att fler lär sig hjärt-lungräddning.
Så här fungerar det:
Välj ett hjärtstartarpaket och skapa en insamlingssida på hjartsakratgrannskap.se
Prata med personer och företag i ditt närområde och sprid insamlingen i sociala medier. Försök att få så många som möjligt att delta i insamlingen.
Om du inte samlar in hela beloppet kan du förlänga din insamlingsperiod, eller välja att återbetala de pengar som samlats in.
Länk till karta över Sveriges registrerade hjärtstartare här