Läckande julgransfötter – en vanlig fuktskada som går att undvika

0
474

Varje år får försäkringsbolaget If in ett antal anmälningar och frågor om läckande julgransfötter som orsakat skador på golv. Så här undviker du dyra överraskningar under granen.

Många känner nog igen den där lite krångliga vattningen, in mellan grenarna i dåligt ljus där det är svårt att avgöra om julgransfoten är full eller inte. Risken finns att vattnet rinner över, julgransmattan blir fuktig och golvet förstört. Trasiga eller rostiga julgransfötter som hängt med genom åren kan också ligga bakom läckage.

– Det kan bli ganska ordentliga fuktskador av en julgransfot som står och läcker. I värsta fall upptäcks inte de här skadorna förrän granen kastas ut i januari. Då väntar en hel del jobb och dyra utgifter för att återställa golvet igen, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

En läckande julgransfot räknas rent försäkringsmässigt som något som faktiskt går att undvika. Skyddet i hemförsäkringen täcker därför inte en sådan händelse – såvida inte skadan orsakats av att behållaren plötsligt och oväntat spruckit. 

– Vi får in anmälningar och frågor om fuktskador under granen varje jul, och där har vi svårt att ge ekonomisk ersättning. Men det finns bra och enkla sätt att undvika de här skadorna. Det viktigaste är att hålla koll, och att skydda golvet, säger Jenny Rudslätt.

Tips för att slippa problem med läckande julgransfot

  • Lägg plastskydd under julgransmattan.
  • Ha en större julgransfot.
  • Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.
  • Håll julgransfoten under uppsikt under den första tiden efter det att vattnet fyllts på.

Source link

Previous articleWiget Group nominerat till ”Best Acquisition & Retention Partner” på EGR Nordics Awards 2023
Next articleSpelbolag med svensk licens omsatte 6,8 miljarder kronor under det tredje kvartalet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here