Hur vill du bli presenterad om du själv får bestämma?
— En vasastads-bo med rötterna i Jämtland som trivs i naturen året om med bland annat jakt, skidåkning och vandring. På hemmaplan umgås jag gärna med vänner, familj och kollegor.
Du är ganska ny som koncernlednings-assistent. Vad innebär rollen?
— Det är stor variation skulle jag säga. Från att lämna in koncernchefens bil på vinterdäcksbyte, styra upp konferenser för vd-arna i dotterbolagen till att producera material till styrelsen. Kärnan i arbetet består av kalenderhantering, protokollföring och att administrera styrelseutskick. Jag har också en fot inne på avdelningen som jobbar med analys- och finans. Där bidrar jag med intäktsbedömningar i potentiella projekt och bevakning av bostadsmarknadsstatistik för att nämna ett par saker.
Vad har du studerat innan?
— Jag läste till Civilingenjör i lantmäteri i Lund med inriktningen fastighetsekonomi och fastighetsjuridik.
Hur hörde du talas om Einar Mattsson?
— Svårt att säga. Om du har växt upp i Stockholm och rört sig på gatorna känner du ofta till varumärket, även om du inte vet vad hela koncernen gör. Sen står jag också i kö till hyresrätterna, på Botorget, sedan några år tillbaka.
Hur blir jag bra på både administrativt och strategiskt arbete?
— Jag tror man behöver kunna pendla mellan processföljsamhet och att tänka mer kritiskt och också vara förutseende.
Du deltar i både ledningsgrupps- och styrelsemöten. Du måste få en suverän utbildning i affärsprocesser och hur man driver ett framgångsrikt företag långsiktigt. Är det så?
— Ja, det är stor en förmån i den här rollen. Det är väldigt stimulerande och lärorikt att se olika typer av ledarskap och hur utvecklingsförslag blir verklighet. Men också kul att rent praktiskt se hur det fungerar under och efter ett styrelsemöte med dagordning och beslut.
Vad tänker du om fastighetsbranschen nu och framöver?
— Höga produktions- och finansieringskostnader kombinerat med lägre intäkter i potentiella bostadsprojekt gör det mer utmanande att få igång projekt de närmaste åren även om Einar Mattsson är ett stabilt företag. De verktyg analysgruppen använder spår att bostadspriserna fortsätter nedåt till och med årsskiftet för att sedan vända uppåt igen.
Vad är det som har gjort Einar Mattsson så stabilt över tid att det familjeägda bolaget klarat sig genom sämre konjunkturer under snart 90 år?
—Det beror nog på att man har valt en strategi med goda marginaler i finansieringen av verksamheten. Det gör att Einar Mattsson kan fortsätta att sätta igång projekt när där andra aktörer skjuter fram sina starter.
Vad tror du Einar Mattsson ska göra för att locka till sig yngre talanger?
— Studenters kännedom om arbetsgivare påverkas mycket av vilka som visar sig på arbetsmarknadsdagarna, en mötesplats mellan akademi och näringsliv. Så var det i alla fall på min utbildning. Så företag kan i större utsträckning delta på mässor, arbetsmarknadsträffar och vara där studenterna är i den digitala världen.
Vilket yrke drömde du som barn att ha som vuxen?
— Det kanske inte var en dröm, men jag kunde tänka mig att bli meteorolog. Jag lärde mig molnformationer och gillade att läsa om dygnets högsta och lägsta temperatur längst bak i tidningen. På gymnasiet läste jag kursöversikten för meteorolog-programmet och där och då svalnade intresset. Jag hade fått nog av matte och fysik …
Vad är det bästa med Einar Mattsson hittills?
— Den goda stämningen. Både bland de kollegor som jobbar närmast mig och generellt i bolaget.
Många uppskattar Einar Mattson för det goda ledarskapet. Cheferna här har i benchmark med liknande bolag höga betyg. Vad tycker du kännetecknar ett gott ledarskap?
— Att du föregår med gott exempel. Samt att du sätter tydliga mål och ramar med utrymme för medarbetaren att kunna ta egna beslut.
Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
— Efter en presentation i skolan fick jag och kursare väldigt bra feedback. Läraren var mycket rak och konkret när hon visade både bra och dåliga sidor av det vi presterat. Då blev det enkelt att förbättra sig till nästa gång och veta vad som var bra att behålla.
Vad tror du att du kommer att jobba med framöver? Tidigare koncernlednings-assistenter har gjort karriär internt och har idag nyckelroller inom koncernen.
— Lantmäteriutbildningen gav en god grund inom fastighetsekonomi och kring tidiga skeden inför en byggnation. Jag jobbar gärna vidare på det genom en roll inom analys, affärsutveckling eller projektering.
Vilket är Stockholms mest underskattade smultronställe?
— Vanadislunden drar till sig förvånansvärt lite folk, lugnt och skönt med riktigt bra utsikt.
Om någon ska bjuda dig på din favoriträtt, vad vill du bli serverad då?
— Mammas tacopaj går alltid hem.
Berätta något som folk inte tror om dig.
— Att jag efter en vecka hos släkten tas för en norrlänning när jag pratar.