Stor ökning av frysskador på fritidshus i vinter

0
368

Höga elpriser och en köldknäpp tidigare i vintras har drabbat husägare i form av sönderfrysta rör med vattenskador som följd. Försäkringsbolaget If såg en tydlig ökning av frys- och vattenskador i december.

Hälften av alla vattenskador inträffar under vinterhalvåret och majoriteten av dem beror på läckande eller sönderfrusna vattenledningar. 

I december 2022 var antalet frys- och vattenskador 10 procent högre jämfört med december året innan. Den siffran väntas gå upp eftersom ärendena inte syns i statistiken förrän ersättningen har betalats ut. Störst är ökningen i fritidshus.

– Vi ser en tydlig ökning och vintern är inte över än. Det kan fortfarande bli perioder av riktigt kyliga temperaturer. Att försöka spara in genom att sänka värmen kan bli en dyrköpt läxa. Det är inte värt risken, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

If gick i höstas ut med en stark rekommendation att alltid ha 15 grader som grundvärme. Det finns dessutom en rad förberedelser man bör göra som husägare för att förhindra att vatten står och fryser i rör, toaletter och golvbrunnar.

– Vi såg en risk i samband med energikrisen när husägare drar ned inomhustemperaturen eller kanske stänger av värmen helt. Tyvärr visade det sig stämma och vi ser nu en ökning av vatten- och frysskador i fritidshus som ställer till stora problem för de drabbade, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Så skyddar du fritidshuset från frysskador i vinter
Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Gör detta även om du har underhållsvärme i huset.

Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåset i handfat och diskho samt golvbrunnar genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.

Töm vattentoaletten på vatten genom att stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll sedan i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser.

Töm varmvattenberedaren på vatten så att den inte fryser sönder.

Källa: If: Vinterstänga fritidshus – Tips om hur frysskador undviks | If

Source link

Previous articleOro för sjukskrivning stor hos småföretagare
Next articleOncopeptides Chief Financial Officer Holger Lembrer tillträder idag

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here