”Växterna anpassas till varje gårds förutsättningar” – fredagsporträttet med Caroline Schiöld

0
238

Hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag letade efter ett heltidsjobb inom trädgård via sajten gronajobb.se. Då hittade jag en annons från Einar Mattsson och sökte. I annonsen stod det att du också skulle få jobba med att främja biologisk mångfald. Det är något som jag verkligen är intresserad av, så jag blev jätteglad när jag sedan fick jobbet!

Vilken var din första uppgift?
– Jag började i november, så på min första dag fick jag ge mig ut och halkbekämpa vid fastigheterna tillsammans med Utemiljö-kollegan Kennie.

Vad tror du att du gör på Einar Mattsson om fem år?
– Samma som jag gör nu, skulle jag tro. Om jag inte börjat plugga igen eller har flyttat till Småland. Den som lever får se.

Hur tänker vi på Einar Mattsson när vi planerar en utemiljö?
– I min roll som trädgårdsarbetare handlar det mycket om växtval och växtkännedom. För att kunna välja rätt växt på rätt plats måste vi tänka på hur växten växer i sin naturliga miljö. Vill den stå skuggigt under träd, då kan den också passa väl på en skuggig innegård. Du behöver också ha bra kunskap om hur växterna utvecklas över tid. Hur högt kommer trädet som vi planterar nu att vara om tio år? Vill vi att trädet ska ge skugga? Allt sådant måste vi veta innan vi planterar och bestämmer växter.

Hur jobbar Utemiljö med hållbarhet?
– Vi byter ut bensindrivna maskiner mot eldrivna. Vi försöker ta tillvara på organiskt material, trädgårdsavfall på gårdarna, fermenterar och komposterar det, istället för att transportera iväg det. Ibland kan vi föröka växter genom delning eller flytta växter från en gård som görs om till en annan. Då minskar vi en ökad produktion av växter, får färre transporter och inköp av nya växter, för att nämna några exempel.

Hur tänker ni kring blomvalen på innergårdarna i år?
– Varje skötselteam har valt växter själva till respektive gård. Växterna anpassas till varje gårds förutsättningar. Det ger oss möjlighet att jobba fullt ut med vår kreativitet.

Ska växterna vara lättskötta för att vara hållbara?
– Ja, det handlar återigen om att välja rätt växt till platsen. En växt som placeras fel blir inte långlivad. Väljer du en växt som kräver ett fuktigt läge, men planterar den på en plats med väldigt torr jord, då kommer du att behöva vattna den varje dag för att den ska överleva. Det är inte hållbart. Men … om växten är för ”lättskött” kan den också ha invasiva tendenser. Det vill säga att den sprider sig hämningslöst. Det vill vi inte heller, för då har vi skapat ett problem som kan missgynna den biologiska mångfalden. Så det är många parametrar som ska beaktas när vi väljer växter.

Temperaturen utomhus oavsett årstid stiger. Har ni på Utemiljö-avdelningen gjort några justeringar utifrån det?
– När det blir varmt under längre perioder måste vi fokusera på vattningen och hålla växterna vid liv. Därför jobbar vår projektgrupp med att anlägga bevattningssystem som blir en stor avlastning för oss tidsmässigt, plus att det är vattenbesparande. Bevattningen är dessutom nergrävd vilket gör att mindre vatten avdunstar till luften.

Vad betyder träd för en stad?
– Träd är avgörande för att vi ska kunna vistas i städer. De ger oss skugga – vilket sänker temperaturen på platsen – tar upp dagvatten och förbättrar luften. Jag skulle inte vilja bo i en stad utan träd!

Vilka favoritställen har du som inspirerar dig i jobbet?
– Det som inspirerar mig mest är att bara vara ute i naturen. Ska jag välja en anlagd miljö så tycker jag att Pastor Spaks park i Enköping är väldigt fin. Den har intressanta växter och en fin blandning av formklippta böljande häckar och vildare perennplanteringar.

Hur är det att jobba utomhus under olika årstider?
– För det mesta är det toppen. Jag föredrar att vara ute framför att sitta inomhus. Men jag skulle ljuga om jag sa att det alltid är toppen. Att rensa ogräs i spöregn, gå med en ryggblås i 30 graders värme och solsken eller att skotta tung blötsnö är tufft. Vädret påverkar vårt arbete hela tiden.

Om Einar Mattsson skulle sluta göra fint i rabatter, krukor och på innergårdar, hur skulle det påverka de boende tror du?
–Jag tror det skulle komma mycket klagomål ganska snabbt. Det är nog först när man slutar sköta en innergård som andra inser hur viktig skötseln är. De boende skulle uppleva gårdarna som mer otrygga och ogästvänliga om vi inte tog hand om och höll efter dem.

Hur ser en drömdag på helgen ut för dig?
– Då vaknar jag utan att klockan ringer och går upp och dricker kaffe i trädgården. Då sitter jag och tittar på insekterna som besöker mina blommor. Sedan äter jag god mat med min familj och så gör vi en utflykt till något naturreservat.

Vad har du för intressen?
– Mitt största intresse är ju växter, jag gillar att odla och så fröer. Jag brukar också samla egna fröer och dra upp allt ifrån grönsaker till träd. Det var därför som jag skolade om mig till trädgårdsmästare och har nu turen att även få jobba med som intresserar mig mest.

Avslöja något om dig som få vet.
– Jag är utbildad lokförare. Det längsta tåget jag någonsin kört var ett godståg som var 709 meter långt.

Source link

Previous articleSpelinspektion utökar sitt samarbete för att motverka matchfixning
Next articleStarbreeze AB meddelar förändringar i koncernledningen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here